Eugen Tomac – la Chișinău: Crearea unui minister pentru relația cu românii basarabeni din străinătate este o necesitate

Eugen Tomac – la Chișinău: Crearea unui minister pentru relația cu românii basarabeni din străinătate este o necesitate

„Repet. Crearea unui minister pentru relația cu romanii basarabeni din străinătate este o necesitate. Iar în condițiile în care Bașcanul Găgăuziei, care reprezintă 150 000 de cetățeni, este membru al cabinetului de miniștri de la Chișinău, nu cred că cineva poate să se opună”. Declarația a fost făcută de parlamentarul roman Eugen Tomac, ieri, la Chișinău, la offline-ul „Adoptă un Vot”.

Tomac a menționat că, o prioritate este crearea unui portofoliu de ministru pentru relația cu cetățenii de pretutindeni. „Basarabenii de peste hotare trebuie să ceară acest lucru politicienilor de la Chișinău cu insistență, întrucât demersul lor este deplin justificat.

Un stat scindat, cu o multitudine de probleme, nu poate evolua și nu își poate adapta prioritățile atât timp cât 30% din populație este plecată temporar sau definitiv în alte state, iar această comunitate este ținută la distanță”, a adăugat el.

Tomac a mai afirmă că, „cei aproximativ un milion de cetățeni ai R. Moldova de peste hotare au nevoie de un partener responsabil, iar cel mai potrivit este Executivul de la Chișinău”. „Acesta poate susține dezvoltarea societății prin proiecte concrete. Proiectele însă trebuie gestionate cu profesionalism, la nivel guvernamental, de către un minister creat special în acest scop. Ministrul pentru relația cu cetățenii de peste hotare ar fi mandatat să poarte un dialog constant cu toate guvernele pe teritoriul cărora exista comunități mari de români basarabeni, fie că este vorba despre Italia, Spania, Portugalia, Franța, Irlanda sau Federația Rusă”, a subliniat parlamentarul, precizând că, „cetățenii R. Moldova aflați la muncă în străinătate transmit acasă anual aproximativ un miliard de dolari, în condițiile în care PIB-ul este de peste 7 miliarde dolari. Cu asta am spus totul”.

Mihaela Rotari

Share