Eugen Sturza: Armata Națională nu este și nu va fi supusă nimănui, în afară de deciziile suverane ale poporului

Eugen Sturza: Armata Națională nu este și nu va fi supusă nimănui, în afară de deciziile suverane ale poporului

Fostul ministru al Apărării, Eugen Sturza, a adresat un mesaj echipei ministerului la plecarea din funcție, precum și a mulțumit partenerilor externi, transmite OFICIAL.

În mesajul său, Eugen Sturza menționează că „militarul nu este o monedă de schimb pentru partidele politice sau grupurile de interes”.

„Armata Națională nu este și nu va fi supusă nimănui, în afară de deciziile suverane ale poporului. Nici un stat, entitate politică sau de alt ordin, nu pot și nu vor dicta Armatei Naționale. Guvernele se schimbă, politicienii tot, iar voința poporului trebuie să fie unicul far pentru ghidare în toate procesele decizionale.
La învestire în funcție, am spus ca este important ca Armata Națională să nu fie implicată în jocurile politice pentru a nu slăbi și așa veșnic marginalizată structură.
La fel ca și atunci, o spun și acum: Comandatul Suprem al Armatei este poporul, iar datoria militarilor este să-și servească patria și cetățenii săi.
Eu mă țin de cuvânt”, menționează Eugen Sturza.

Eugen Sturza punctează că speră că situația creată se va soluționa pașnic, prin dialog și conform constituției și cadrului legal. „Vreau să mulțumesc echipei Ministerului Apărării, Marelui Stat Major și întregii Armate Naționale, pentru tot efortul comun de a face Armata Națională mai puternică, contemporană și profesionistă. Sper că am pus temeliile Armatei Naționale a viitorului, procesul este ireversibil, iar modelul occidental de dezvoltare va rămâne unicul model acceptat de către oricine va prelua conducerea instituției. Sincer sper că militarii noștri vor continua să beneficieze de cele mai bune instruiri, echipamente și armament, și vor continua să aprofundeze interoperabilitatea cu trupele țărilor partenerilor strategici. Cu acest prilej vreau să mulțumesc partenerilor noștri strategici, în special NATO, SUA, România, Marea Britanie, Italia, Germania ș.a., pentru sprijinul continuu oferit și pentru relația care s-a creat între instituțiile noastre.

După un an și opt luni la Ministerul Apărării, o spun mândru: Servesc Republica Moldova!”, a mai scris pe o rețea de socializare, Eugen Sturza.

Cristina Parfeni

Share