ENEMO salută decizia CEC de a nu înregistra un simbol electoral, care era similar cu al unui alt concurent

ENEMO salută decizia CEC de a nu înregistra un simbol electoral, care era similar cu al unui alt concurent

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor Anticipate Parlamentare din Moldova – ENEMO, a prezentat raportul interimar al Misiunii, transmite OFICIAL.

La 1 iunie 2021 ENEMO a inițiat oficial misiunea de observare a alegerilor. Au fost acreditați 7 experți care fac parte din echipa de bază și observatori pe termen lung care vor lucra în 5 echipe.

ENEMO va monitoriza deschiderea secțiilor de vot, procesul de vot și numărarea voturile. Pentru ENEMO aceasta este a cincea Misiune de observare a alegerilor în R. Moldova.

Până la 25 iunie, ENEMO a avut un număr de 408 întrevederi: 132 cu structuri ale Comisie Electorale Centrale (CEC), 31 cu entități media, 82 cu societatea civilă și organizații din domeniu, 12 cu alte părți interesate și a desfășurat 20 de campanii de observare.

Observatorii ENEMO menționează că, cadrul legal este în conformitate cu standardele internaționale, Regulamentul în domeniul electoral este supus unor revizuiri substanțiale. Ritmul inițial lent al campaniei s-a intensificat cu panouri electorale, campanii în teren, întruniri, campanie de la ușă la ușă. Raportorii au spus că nu s-a ținut cont de unele măsuri anti-COVID-19.

ENEMO își exprimă îngrijorarea asupra încălcărilor depistate: implicarea APL în campanie, utilizarea resurselor administrative, cumpărarea voturilor etc.

ENEMO salută decizia CEC de a nu înregistra un simbol electoral, care era similar cu al unui alt concurent pentru a nu duce în eroare alegătorii.

 

Cristina Parfeni

Share