(Editorial) Dezbinarea socială

(Editorial) Dezbinarea socială

Suntem o mână de oameni și trăim într-o țară mică, apăsați de munți de probleme mari. Probleme, care amenință existența noastră ca societate.

Suntem o țară europeană. La toți le pasă de noi. Uniunii Europene îi pasă de noi. Federației Ruse îi pasă de noi. României și Statelor Unite tot le pasă de noi. Toți ei vor să facă ceva în Moldova. Numai nouă, moldovenilor, nu ne pasă de noi. Noi nu avem planuri cum să dezvoltăm Moldova. Evident. Asta e problema politicienilor care au condus Moldova. Ei totdeauna au improvizat. Așa și trăim 28 de ani – “de azi pe mâine”.

Majoritatea politicienilor moldoveni nu au plan de țară. În schimb vorbesc mult și superficial despre succesele altor țări, despre orașe frumoase, care le-au văzut undeva, despre drumuri iluminate, spitale, școli și altele. Și pentru că nu au idee cum se produc succesele ei vorbesc despre prietenii geo-politice. Dar și a prieteniei nu știu. De asta ei nu prietenesc pentru a construi ceva. Ei prietenesc împotriva cuiva și pentru a strica ceva. Ei sunt mărunți. Pe toți cei care nu susțin părerea lor îi consideră proști or chiar dușmani.

Așa au pornit polemicile agresive în jurul denumirii limbii. Or cine e cel mai bun prieten al nostru – Europa sau Rusia. De ce a prieteni cu Europa înseamnă a conflicta cu Rusia ei nu explică. Cunosc politicieni pro-români, care vorbesc o limbă săracă și stâlcită. Ei insistă că limba se numește romană, dar nu o respectă. De fapt sunt niște profitori, care sub idealurile declarate ascund hoție și impotență. Niște fățarnici banali.

Dezbinarea socială la noi e bazată pe motive false. Avem opinii diferite? Toți oamenii sunt diferiți. Nu există doi oameni identici. E firesc să avem opinii diferite. Cred că trebuie să învățăm să ne respectăm reciproc și să nu insistăm pe “adevăruri unice”.

Trăim cu toții în Chișinău și zilnic ne apasă problemele Chișinăului. Transportul necalitativ și dezorganizat. Grădinițele și școlile vechi, întreținerea cărora primăria a lăsat-o în sarcina părinților. Adică în sarcina familiilor tinere. Curțile neamenajate. Lipsa terenurilor de joc pentru copii. Copiii care se joacă prin construcții nefinalizate.

Drumurile și trotuarele sparte.

Rândurile în instituțiile medicale.

Construcțiile ilegale.

Parcurile delăsate.

Primăria, care nu înțelegem ce face, dar nu suntem multumiți de lucrul ei.

Ce avem în rezultat?

Orașul îmbătrânește.

Tinerii nu merg să muncească ca pedagogi și educatori, ca medici și asistenți medicali.

Tinerii pleacă din țară și din Chișinău.

Avem munți de probleme care ne unesc.

Noi, cei care ne legăm viitorul de Chișinău, suntem uniți de aceste probleme. Noi, le trăim. Ne împiedicăm de problemele astea zilnic. Problemele ne fac viața amară și ne supără. Noi suntem diferiți, dar suntem un popor. Suntem diferiți, dar nu dușmani. Trebuie să ne unim în rezolvarea problemelor. Numai noi vom face ordine în casa noastră.

Primăria nu e locul unde se face politică.

Primăria e locul unde se planifică și se realizează. În primărie se lucrează concentrat și cu dedicație.  Se lucrează mai mult decât se vorbește. Și de lucru e foarte mult.

Ion Ceban, candidat pentru funcția de primar al municipiului Chișinău

Share