Economist: În doar două luni, prețul pentru motorină a crescut cu 50% ceea ce nu s-a înregistrat niciodată în istorie

Economist: În doar două luni, prețul pentru motorină a crescut cu 50% ceea ce nu s-a înregistrat niciodată în istorie

În doar două luni, prețul pentru motorină a crescut cu 50% ceea ce nu s-a înregistrat niciodată în istorie. Despre aceasta a vorbit expertul economic al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în cadrul unor discuții cu producători agricoli, transmite OFICIAL.

Expertul spune că situația este gravă pentru că nu există și o concurență reală, iar cea care există este mimată.

„Există conjuctura internă, dar avem și probleme locale. Multă lume sugerează de ce statul să nu anuleze TVA și accizele. Nu știu cum Guvernul caută soluții și dacă este posibil. O amânare de plată cum a fost în 2020 ar fi un subiect de discuție. Dacă statul oferă anumite anulări, este etic în condiția în care companiile petroliere acum câteva zile propunea agricultorilor prețuri de 29 lei. Am avut cazuri de preț angro mai mari. Am văzut cum funcționează chestiunea cu produsele de brand. Ceea ce știm este că situația gravă din domeniu este dată că piața produselor petroliere nu are o concurență, iar cea care există se mimează. Lucrul acesta afectează companiile și agricultorii. Tot ce s-a întâmplat în Republica Moldova săptămâna trecută este o speculație care a lovit agricultorul. Autoritățile din Moldova trebuie să asigure o posibilitate reală ca companiile petroliere să poată cumpăra din România. Personal sunt pentru liberalizare și companiile să aibă un preț liber. În lipsa unei concurențe reale, considerăm că pentru o perioadă definită de timp, avem nevoie să reglementăm prețul angro să fie cu 1-1,5 lei mai mic”, a spus Veaceslav Ioniță.

Agricultorii spun că vor lucra în pierdere în acest an, mai ales că au crescut prețurile și la îngrășăminte, iar să meargă la bancă pentru a accesa un credit tot nu este posibil din cauza ratei de dobândă prea mari.

Cristina Parfeni

Share