E o idee bună privatizarea „Metalferos”? Declarație: Trebuie chemați experți internaționali

E o idee bună privatizarea „Metalferos”? Declarație: Trebuie chemați experți internaționali

Omul de afaceri Valentin Eșanu, președintele Asociației Patronale a Metalelor, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a răspuns la întrebarea: „Guvernarea spune că ar fi bine ca „Metalferos” să fie privatizat. E o idee bună?”.

„Nu este o idee bună. La momentul actual nu este o idee bună. „Metalferos” trebuie privatizat atunci când va fi liberalizată piața, să poată exporta toate companiile, nu cum e în prezent – exportă doar compania „Metalferos”. Și trebuie de făcut o evaluare a companiei, cât costă. Nu trebuie de făcut în grabă, trebuie chemați experți internaționali ca să vedem cât costă. Acum riscăm compania „Metalferos”, din datele pe care le dețin eu, să fie privatizată de oameni din Transnistria”.

Totodată, el a spus de ce ar trebui să fie implicată regiunea transnistreană. „Vă explic. Este deficit bugetar care, după datele mele, ei au s-o scoată la vânzare la prețul de aproximativ 400-500 de milioane. Și doi: este înțelegere ca Uzina metalurgică din Râbnița prin persoane interpuse să privatizeze compania „Metalferos” pentru a dicta cu prețurile și cu metalul din Republica Moldova, deoarece unicul cumpărător care este în ziua de astăzi la metal uzat este Uzina metalurgică din Râbnița. Adică, ei dictează cu ce preț cumpără de la noi. Privatizând compania „Metalferos” și deținând puterea în stat, Uzina metalurgică nu va cumpăra metalul cu 250 de dolari cum este acum, dar îl va cumpăra cu 200 și oamenii, de voie, de nevoie au să-l ducă, că în altă parte alternativă nu este. Și acesta-i scopul financiar. Un simplu calcul: prețurile de 50, de 30 de dolari la tonă, depinde cum au să joace, ei își răscumpără întreprinderea „Metalferos” timp de un an de zile. Și pe viitor ei sunt siguri că au un preț mic, dar va avea de suferit iarăși cetățeanul”.

Doina Secrieru

Share