Dumitru Diacov a plecat în Armenia. Vezi motivul!

Dumitru Diacov a plecat în Armenia. Vezi motivul!

Deputatul Dumitru Diacov participă la cea de-a patra sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest. Reuniunea are loc în perioada 16-18 martie 2015, la Erevan, Republica Armenia.

În cadrul reuniunii deputații din țările Parteneriatului Estic și din Parlamentul European vor discuta o serie de rezoluții referitoare la proiectele comune privind transportul rutier, feroviar și aerian, potențialul și noile angajamente ale cooperării în domeniul eficienței energetice și resurselor regenerabile în cadrul Parteneriatului Estic, precum și la angajarea într-un parteneriat mai puternic prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate în perioada 2014-2020.

Parlamentarii vor avea și un schimb de opinii cu privire la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga și Politica Europeană de Vecinătate. În cadrul reuniunii va avea loc și o dezbatere cu privire la justiție, fiind prezentat progresul reformelor în domeniu și impactul programelor, finanțate de UE, la consolidarea sectorului justiției în țările Parteneriatului Estic. Totodată, Copreședintele AP Euronest, Borys Tarasyuk, membru al delegației ucrainene va prezenta rezoluția cu privire la  agresiunea militară rusă din Ucraina.

Conform agendei reuniunii, astăzi, în prima zi a sesiunii, deputații vor avea o întâlnire cu reprezentanții societății civile, vor participa la ședințele comisiilor și ale grupurilor politice. Tot astăzi, va fi prezentat Indicele de integrare al Parteneriatului Estic, care reflectă progresul privind procesul de integrare europeană a celor 5 ţări membre – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaijan,  fiind analizate mai multe sectoare: consolidarea democraţiei (sistem electoral, drepturile omului, justiţie independentă, combaterea corupţiei, transparenţă decizională etc.); economia de piaţă şi Acordul de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat; dialogul politic; participarea societăţii civile ş.a.

La reuniunea AP Euronest vor participa Vicepreședintele Parlamentului European, Ryszard Czarnecki, Comisarul European pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere, Johannes Hahn, Președintele Armeniei, Serzh Sargsyan, Spicherul armean, Galust Sahakyan, precum și reprezentanți ai Conferinței Regionale a Autorităților Locale din țările Parteneriatului Estic și ai Forumului societății civile.

Adunarea Parlamentară Euronest, constituită în 2011, reprezintă dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic și o platformă de dialog între deputații din Parlamentul European și partenerii estici pe subiecte ce țin de implementarea reformelor politice, sociale și economice.

Maria Roșca

Share