DRRM își propune să intermedieze acordurile de înfrățire sau colaborare a primăriilor din Republica Moldova și România
În cadrul primei ședințe a Comitetului interministerial organizat la nivelul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) s-au discutat atribuțiile Departamentului, misiunea acestuia, dar și proiectele și elementele de strategie în relația cu Republica Moldova. Despre aceasta anunță Ana Guțu, secretarul de stat al DRRM, transmite OFICIAL.
În cadrul unei conferințe de presă, Ana Guțu a menționat că, în cadrul ședinței, unde au participat secretari de stat de la diverse ministere din Guvernul României, au fost abordate ariile prioritate de colaborare România – Republica Moldova.
„Deja am examinat primul lot de proiecte venite din partea R. Moldova, din partea instituțiilor media, ONG-urilor, care solicită finanțări nerambursabile. În această săptămână vom anunța primele rezultate ale acestor proiecte”, a spus Ana Guțu.
De asemenea, oficialul a informat despre proiectul Harta interactivă și biblioteca electronică, care va cartografia toate finanțările realizate de România către R. Moldova pe filiera Administrație Publică Centrală și descentralizare.
„DRRM își propune să intermedieze acordurile de înfrățire sau colaborare a primăriilor din R. Moldova și România. Harta sperăm că va fi lansată la sfârșitul anului 2020. Ea va cuprinde 3 arborescențe: descentralizare, APC și proiectele susținute de fostul Departament pentru Românii de Pretutindeni”, a mai spus Ana Guțu.
Pentru anul 2020 DRRM are mai multe priorități: „Susținerea instituțiilor media de limba română pentru a combate propaganda rusă, mai ales în contextul COVID-19, susținerea proiectelor în sprijinul mobilității academice la nivel de instituții educaționale preuniversitare, la nivel de ONG, asociații etc. DRRM își propune să colaboreze cu autoritățile și agențiilor din cadrul Guvernului României pentru soluționarea altor probleme majore cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova, fiind și cetățeni ai României”, a punctat Ana Guțu.
Cristina Parfeni