Doru Petruți: Pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor, vedem creșterea numărului de indeciși

Doru Petruți: Pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor, vedem creșterea numărului de indeciși

Experți în politologie, sisteme electorale și sociologie au spus care pot fi posibilele rezultate la alegerile parlamentare. Părerile au fost expuse în cadrul dezbaterilor organizate de agenția de presă IPN, transmite OFICIAL.

 Potrivit directorului general al companiei de cercetare sociologică [imas], Doru Petruți, democrații au reușit să promoveze agenda socială în campania electorală, iar socialiștii nu au crescut în imagine și ratinguri.

„Evoluția lucrurilor începe de la agenda partidului de guvernare. Au setat niște trenduri și teme aducând elemente noi. Ca partid de guvernare, să te axezi pe agenda socială este riscant. PDM la început avea cifre mici în sondaje. Un rol important l-au avut și investițiile pe palierul de imagine. Democrații au fost singurii care au încercat să răspundă la top 5 necesități ale societății. Un element nou este că nu avem o luptă de natură geopolitică. Alt element este că pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor, vedem creșterea numărului de indeciși și un procent înalt al celor care își amână decizia cu o săptămână înainte de vot”, a spus Doru Petruți.

La rândul său, directorul companiei de cercetare sociologică „C.B.S.-RESEARCH”, Ion Jigău, consideră că în acest scrutin, nici un independent nu are șanse să acceadă în Parlament. „Sondajele care au fost publicate dau același tablou. Diferențele sunt în metodologie. Peste tot avem un număr mare de indeciși. Există fenomenul spirala tăcerii. Socialiștii, PDM, Partidul „Șor” cel mai probabil va trece baremul de 6%. E greu de spus pentru că nu știm care va fi prezența la vot. Socialiștii au scăzut în această campanie, PDM și Blocul ACUM variază între ei. Înclin să cred că cel puțin cu electoratul de acasă PDM va întrece Blocul ACUM pe lista națională. E greu de spus ce se va întâmpla cu circumscripțiile uninominale. În BOP câștigă socialiștii, PDM, apoi – Partidul „Șor”. Fiind un singur tur, s-ar putea ca nici un independent să nu câștige”, a spus Ion Jigău.

Analistul politic, Anatol Țăranu, a menționat că în acest scrutin sunt 3 favoriți incontestabili. „Favoriți sunt PDM, PSRM și Blocul ACUM. Enigma este dacă se va alătura și un al patrulea concurent, cel mai probabil Partidul „Șor”. PCRM practic nu are șanse să intre în Parlament. Ponderea favoriților în acest scrutin sunt socialiștii, pentru că își construiesc mesajul pe factorul geopolitic. PDM a încercat să diminueze acest mesaj pentru că nu se regăsea. Această momeală a fost mușcată de Blocul ACUM. Când vorbim de socialiști că vor fi primii pe scena politică, nu înseamnă că vor avea viitoarea conducere. Socialiștii ar putea să guverneze cu o parte a Blocului ACUM”, a spus Anatol Țăranu.

Doina Secrieru

Share