Dodon: Solicităm, în mod categoric, desemnarea unei candidaturi la funcția de Prim-ministru la 1 februarie

Dodon: Solicităm, în mod categoric, desemnarea unei candidaturi la funcția de Prim-ministru la 1 februarie

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) solicită Președintelui țării, în mod categoric, desemnarea unei candidaturi la funcția de Prim-ministru până pe 1 februarie. Aceasta a declarat, astăzi, liderul PSRM, Igor Dodon, în urma ședinței Executivului Politic al partidului, informează OFICIAL.

„Am examinat mai multe subiecte, în special situația care s-a creat în Republica Moldova în urma acțiunilor iresponsabile a președintelui Republicii Moldova. Constatăm un lucru important: câteva luni în urmă spuneam că cel mai prost scenariu care ar putea să ne aștepte este un blocaj total al instituțiilor. În acest an am intrat în această situație. Suntem într-o incertitudine totală, cauzată de încălcarea Constituției de către actualul președinte al Republicii Moldova. Nu avem Guvern, iar Președintele se teme să-și asume responsabilitate. Încearcă să acopere inacțiunile sale prin agenda politică externă, care în mare parte este fără rezultate”, a spus Dodon.

În acest fel, PSRM cere în mod categoric desemnarea unei candidaturi până pe 1 februarie. „De ce? Pentru că pe 1 februarie se deschide sesiunea parlamentară. Acum pregătim mai multe inițiative care se vor referi și la actualul Președinte”, a adăugat liderul PSRM.

„Noi suntem categoric împotrivă ca Parlamentul 90 de zile să nu lucreze. Varianta a doua că Parlamentul nu va lucra, vă rog, să o scoateți. Parlamentul va lucra și va vota legi în prima și a doua lectură. Unica soluție pentru dizolvare este înaintarea unui candidat la funcția de Premier și nevotarea acestuia. Nu înseamnă că noi o să-l votăm, cel mai probabil nu-l vom vota”, a precizat Dodon.

Ce ține de decizia Curții Constituțională de astăzi, care a declarat inadmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate privind procedura de autodizolvare a Parlamentului, Dodon a spus: „Decizia Curții nu se discută, dar se execută. Pentru mine era evident lucrul acesta. Este o decizie logică”.

La fel, el a anunțat că mâine, deputații PSRM se vor adresa la Curtea Constituțională pentru a solicita poziția asupra termenului maxim când Președintele țării este obligat să desemneze candidatura la funcția de Premier și care sunt sancțiunile pentru șeful statului în caz dacă nu înaintează candidatul la funcția de Prim-ministru. Totodată, PSRM va solicita examinarea în regim de urgență a acestei sesizări.

La fel, Dodon anunță că mâine, PSRM va lua legătura cu conducătorul fiecărei fracțiuni parlamentare pentru a face foaia de parcurs despre cum se poate ajunge la alegeri anticipate.

Mihaela Conovali

Share