Dodon și Greceanîi – la Moscova, au avut o serie de întrevederi

Dodon și Greceanîi – la Moscova, au avut o serie de întrevederi

O delegație a Partidului Socialiștilor, condusă de Zinaida Greceanîi și Igor Dodon, se află într-o vizită de lucru la Moscova. Astfel, ieri au avut loc o serie de întrevederi.

Igor Dodon, la întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin, a subliniat importanța acestui acord pentru cetățenii noștri care lucrează în Federația Rusă, astfel ca această perioadă să fie inclusă în stagiul de cotizare pentru perioada de pensionare.

“Guvernul nostru a adoptat proiectul Acordului de protecție socială în această săptămână. Sperăm să fie semnat în următoarele săptămâni, iar Parlamentul să-l aprobe. Este un document mult așteptat de către cetățenii noștri”, a subliniat Igor Dodon.

La întrevedere s-a mai discutat despre importanța mai multor legi, adoptate recent de Parlamentul de la Chișinău, importanță pe care o au atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru bunele relații cu Federația Rusă. În context au fost menționat legea prin care s-a anulat cenzura la TV, oferind televiziunilor rusești dreptul de a retransmite și buletinele de știri. La fel, legea prifind funcționarea limbilor în stat, care oferă limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică.

În cadrul vizitei la Moscova, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi împreună cu deputații PSRM, au avut o întrevedere cu un prieten vechi al Partidului Socialiștilor, Președintele Partidului “Spravedlivaia Rossia”, președintele fracțiunii SR din Duma de Stat, Serghei Mironov.

În cadrul întrevederii, s-a discutat despre starea și perspectivele relațiilor bilaterale dintre Rusia și Moldova. Igor Dodon a menționat că anul acesta a fost foarte dificil pentru Moldova din cauza pandemiei și a secetei, dar pentru prietenia cu Rusia a fost unul dintre cele mai bune. El a subliniat că în acest an a fost stabilit un dialog eficient între Parlamentul RM și Guvern.

“La sfârșitul anului, am adoptat, de asemenea, un pachet de legi foarte important. Am returnat mass-media rusă pe piața moldovenească. Literalmente, de alaltăieri, posturile de televiziune rusești sunt retransmise în Moldova. Am adoptat o lege conform căreia limba rusă a primit statutul de limbă de comunicare interetnică. Instrucțiunile pentru medicamente vor fi, de asemenea, în limba rusă. La inițiativa mea, am adoptat o lege pentru a reduce vârsta de pensionare”, a spus politicianul.

Totodată, s-a discutat și despre situația politică din țările noastre, inclusiv despre viitoarele alegeri parlamentare anticipate din Moldova și alegerile parlamentare din Rusia din 2021.

Pe finalul zilei de lucru de ieri la Moscova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Dmitri Kozak, șef adjunct al Administrației Președintelui Federației Ruse.

Oficialii au făcut totalurile acestui an pe dimensiunea relațiilor moldo-ruse și au constatat dinamica pozitivă a acestora, în pofida crizei pandemice și a proceselor politice din Republica Moldova.

“În altă ordine de idei am discutat despre perspectivele colaborării economice dintre Moldova și Rusia, dar și despre cooperarea regională. Am remarcat că în acest sens există un potențial nevalorificat pe deplin. Am exprimat gratitudine domnului Dmitri Kozak și conducerii Federației Ruse pentru susținerea oferită Moldovei în combaterea răspândirii coronavirusului, pentru asistența gratuită acordată agricultorilor noștri, afectați de secetă, precum și pentru facilitățile oferite exportatorilor din Moldova, pe parcursul anilor 2018-2020, în vederea livrării fără taxe vamale a produselor agroalimentare pe piața rusă” , a anunțat Dodon.

Cristina Gurez

Share