Dodon: Moldovenii sunt condamnați la cel mai mare preț la gaz din Estul Europei

Dodon: Moldovenii sunt condamnați la cel mai mare preț la gaz din Estul Europei

Moldovenii sunt condamnați la cel mai mare preț la gaz din Estul Europei – a declarat fostul șef al statului, Igor Dodon, informează OFICIAL.

Potrivit spuselor sale, criza energetică lovește dur în Europa, prețul mediu la gazele naturale în luna august 2022 a ajuns la 29,27 lei/m3 media europeană. Însă altfel stau lucrurile în Estul Europei, unde în majoritatea absolută a țărilor prețul mediu la gazele naturale este mult sub media europeană. Spre exemplu în Ucraina și Ungaria prețul mediu este de 5,16 și respectiv 5,31 lei/m3. În țara vecină România, prețul mediu la gazele naturale pentru populație este de 12,95 lei/m3.

„Această performanță a fost posibilă datorită la două instrumente de bază:

1) negocieri abile ale guvernelor cu Federația Rusă și Gazprom, și promovarea interesului național în criza gazelor;
2) plafonarea și subvenționarea tarifelor.
Ungaria are un preț redus la gaz, datorită negocierilor de succes și prețului de import preferențial, obținut în relațiile cu Rusia.

România a utilizat alt instrument și anume plafonarea tarifelor și subvenționarea din partea Guvernului. Pentru aceasta Guvernul României va aloca între 6-7 miliarde Euro subvenții, ceea ce va garanta consumatorilor un preț fix de 12,95 lei/m3 la gazele naturale” – a explicat politicianul.

Igor Dodon a remarcat că, populația Moldovei plătește cel mai mare preț la gaz nu din cauza crizei energetice, dar din cauza incompetenței Guvernului, atât de a negocia un preț favorabil de import al gazelor naturale, cât și incapabilă să ducă politică responsabilă de plafonare a tarifelor, cel puțin după modelul României.

„Nici nu încercăm acum să visăm la tarife similare celor din Ucraina.

Incompetența ne costă scump: pe fiecare din noi în parte. E tributul prostiei, plătit de fiecare familie din Moldova”, a conchis ex-Președintele.

Share