Dodon: În următoarele zile vom trece de 1000 de cazuri de Coronavirus

Dodon: În următoarele zile vom trece de 1000 de cazuri de Coronavirus

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a informat că în următoarele zile, R. Moldova va trece la scenariul IV al crizei provocate de Coronavirus.

După ședința Centrului Unic de Comandă, Dodon a menționat că în următoarele zile în țară vor fi peste 1000 de cazuri de infecție.

„Scenariul IV se referă la stabilirea a mai mult de 1000 de cazuri de infecție cu COVID-19. Suntem la scenariul III, dar în următoarele zile vom trece de 1000 de cazuri și trecem la scenariul IV. Asta înseamnă implicarea mai multor instituții medicale, a medicilor, am discutat cu experții anume cum trecem la scenariul IV”, a spus Dodon.
Președintele s-a referit și la testele pentru medici.

„Am discutat cu colegii despre testarea personalului medical implicat în depistarea persoanelor suspecte și tot ce ține de procedura de tratare. Am ieșit, zilele trecute, cu inițiativa de a testa toți medicii. Până când am mers cu testarea masivă acolo unde sunt focare. Au fost, în total, testați 872 de medici, 240 sunt depistați pozitiv. Vom merge în continuare pe testarea masivă a medicilor din prima linie”, a spus Președintele.

Un alt subiect ține de revenirea bugetarilor la muncă de luni, 6 aprilie:

„Perioada de zile libere săptămâna precedentă nu a fost prelungită. De mâine revenim la muncă. Vin cu un mesaj către toți cetățenii. Să respectăm condițiile și restricțiile impuse de autorități. În ultimele 2-3 zile multă lume era pe stradă în Chișinău. Trebuie să înțelegem că de fiecare din noi depinde dacă această perioadă va dura mai mult sau mai puțin. Conducătorii instituțiilor care pot organiza eficient activitatea inclusiv prin declararea unor colaboratori să activeze la distanță, vă rog să o faceți”, a spus Dodon.

Igor Dodon a menționat că, cetățenii care revin de peste hotare vor fi obligați să achite polița de asigurare medicală în decurs de 3 zile semnând o declarație pe proria răspundere.

Despre ajutorul de șomaj, Președintele a spus că cei care au activat în ultimele 12 luni și sunt angajați oficial, nu vor trebui să achite polița, fiindcă ea este achitată și vor dispune de ajutorul de șomaj la fel și cei care lucrează o perioadă mai scurtă, dar la momentul instituirii stării de urgență erau angajați. Toți ceilalți vor trebuie să procure polița pentru a beneficia de ajutorul de șomaj.

Totodată, referindu-se la perioada sărbătorilor pascale, Igor Dodon a spus că va discuta cu Mitropolia Moldovei cum să fie organizate și roagă cetățenii de peste hotare să se abțină de a reveni acasă, căci vor fi nevoiți oricum să stea 14 zile în autoizolare.

Cristina Parfeni

Share