Dodon despre Declarațiile de Unire: „Declarațiile aprobate în ședința consiliilor au valoare juridică și este o problemă”

Dodon despre Declarațiile de Unire: „Declarațiile aprobate în ședința consiliilor au valoare juridică și este o problemă”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre Primăriile ce au semnat Declarațiile simbolice de Unire cu România, informează Oficial.

„Ce facem, avem 100 dintr-o parte, avem 300 din altă parte de alte declarații. Și ce facem? Oare subiectul acesta nu ține de securitatea statului? Uitați-vă, în câteva zile vor să facă marșuri pe la Chișinău, nu știu ce. Fără a lua decizii că condamnă sau nu, dar trebuie de discutat subiectul acesta? Că eu știu că îi îngrijorează pe foarte mulți oameni”, a precizat el.

Prin urmare, Dodon, a comunicat despre consecințele juridice a acestor declarații.

„Dar eu am discutat cu juriști și cu foști miniștri ai Justiției și ei spun că declarațiile aprobate în ședința consiliilor cu ștampila consiliilor locale au valoare juridică și este o problemă în acest sens, și noi…În marea majoritate a cazurilor este ștampila autorităților publice locale, care înseamnă că este act juridic, care contravine prevederilor Constituției. De aceea cu toate aceste acte, eu nu vreau să sperii pe nimeni, dar noi o să ne clarificăm cu toate, pentru că nu este corect lucrul acesta și nu este admisibil. Situația s-a pierdut de sub control și consecințele pot fi foarte grave”, a declarat el.

În același timp, Dodon, a vorbit despre „pericolul nr.1 al Republicii Moldova.

„Eu cred că pericolul nr. 1 acum este anume tot ceea ce fac unioniștii pentru Republica Moldova. Și nu întâmplător se adresează sute de oameni: „Dl Dodon, faceți ceva! Scoateți-ne în stradă”. Și eu vreau să vin cu un mesaj: „Nu vă dați la provocații”! Nu trebuie de ieșit, pentru că, uitați-vă, haideți eu fac un apel și scot și eu 50 de mii de oameni și ne punem piept în piept… Cu ce o să se termine chestia asta? Asta este destabilizare, dar în afară de ceea ce am spus, un mesaj către colegii noștri din România: eu vreau ca ei să conștientizeze că prin susținerea unor astfel de acțiuni există riscul major ca dușmanul numărul unu al Republicii Moldova, al moldovenilor să fie românii! Ei acum nu glumesc. Prin ceea ce fac ei, pentru că la noi moldovenii, știți cum e, măi, răbdăm, răbdăm, răbdăm, dar ce se vâră peste noi?. Și la 70 și ceva de procente sunt categoric împotrivă și o să apară o ură datorită unionismului față de tot ce este românește. Și acesta-i riscul mare. Eu nu-mi doresc acest lucru; ei sunt prietenii noștri, sunt vecini, dar eu nu vreau să se ajungă la ceea ce s-a ajuns, de exemplu, între Ucraina și Rusia. Dar ceea ce fac ei acum și tacit susțin acest lucru, o să ajungă, credeți-mă, dacă continuă tot așa, o să ajungă că-s dușmanul numărul unu și o să vedeți, o să apară în toate sondajele: a Moldovei este România. Nouă ne trebuie lucrul acesta?”, a conchis acesta.

Mihaela Rotari

Share