Dodon: Deja suntem lideri europeni la rata inflației, ceea ce înseamnă că populația este cel mai puternic afectată de această creștere necontrolată a prețurilor

Dodon: Deja suntem lideri europeni la rata inflației, ceea ce înseamnă că populația este cel mai puternic afectată de această creștere necontrolată a prețurilor

Liderul A.O. „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, Igor Dodon, fost Președinte al țării, spune că inflația în februarie a ajuns la 18,5% și este cea mai mare în Europa, transmite OFICIAL.

Igor Dodon afirmă că inflația este influențată de factorii externi, dar cel mai mult este determinată de incapacitatea guvernării de a gestiona criza din țară și acțiunile lor haotice și necoordonate de luptă contra inflației și efectelor ei.

„Nivelul inflației în Moldova a ajuns la cote critice, ceea ce pune sub pericol funcționalitatea economiei, iar consecințele deja se profilează de a fi foarte grave.

În primul rând creșterea prețurilor lovește asupra populației și capacității lor de consum. Trebuie să menționăm că cel mai mult au de suferit păturile social vulnerabile. În prezent puterea lor reală de procurare a produselor alimentare este cu 10% mai mică decât anul trecut. Aceasta se datorează în primul rând creșterii prețurilor la produsele alimentare cu 23,3% nivel record pentru ultimii 22 ani și încetinirea creșterii salariilor. Drept consecință populația în 2022 va fi nevoită să-și reducă din consumul său și să aloce toți banii pentru alimente și resursele energetice, care în jumătate de an cumulativ înregistrează o creștere de 3 ori, creștere fără precedent în istoria țării. Deteriorarea calității vieții și reducerea consumului va afecta direct veniturile Bugetului Public Național”, spune Dodon.

El afirmă că, creșterea exagerată a prețurilor periclitează și pune sub pericol dezvoltarea economică a țării și procesul investițional din țară.

„Ori la o dobândă mai mare de 10-12% anual, se reduce catastrofal procesul de investiții capitale, care și așa erau foarte modeste. Primii au simțit efectul inflației agricultorii, care sunt nevoiți să procure pentru lucrările de primăvară motorină la un preț dublu față de anul trecut, iar la îngrășăminte prețurile au crescut de 5-7 ori. Această majorare de prețuri pune sub pericol lucrările de primăvară și poate genera probleme majore privind securitatea alimentară a țării”, mai spune Dodon.

Igor Dodon mai spune că Guvernul, în regim de urgență, trebuie să vină cu un pachet de măsuri pentru agricultori, care trebuie să cuprindă anularea pentru jumătate de an a accizei și TVA la motorină, pentru lucrările agricole și oferirea de subvenții la procurarea de îngrășăminte. „Aici trebuie să menționăm că 75% din toate îngrășămintele din Moldova sunt procurate din Federația Rusă și acum este extrem de important să identificăm modalități de asigurare a importurilor lor”, a adăugat el.

Totodată, Igor Dodon s-a referit și la cheltuielile bugetului de stat.

„Dobânda plătită de Guvernul la atragerea resurselor de pe piața internă s-a majorat în mai puțin de un de zile de 2 ori. Astfel anul trecut dobânda pentru VMS de 2 ani de zile constituia 5,5% iar în luna februarie a ajuns la 10,5%. Ieri, 15 Martie guvernul a contractat împrumuturi cu o dobândă efectivă de 14,85%, cea ce este de aprope 3 ori mai scump decât anul trecut. În acest an Guvernul planifica doar pentru plata dobânzilor la credite să aloce din bugetul de stat 2,9 miliarde lei, dar aceste prognoze erau efectuate în baza dobânzilor de anul trecut. După cum evoluează lucrurile, anticipă că cheltuielile cu plată dobânzilor se va majora în cel mai bun caz cu 300 milioane lei. Aceste dobânzi majorate la împrumuturile contractate de Guvern sunt rezultatul politicii BNM de majorare a ratei de bază, care pune sub pericol toată construcția bugetară pentru 2022.

Ieri BNM pentru a 7-a oară în jumătate de an a majorat rata de bază, care a ajuns la 12,5% anual, față de 2,65% în iulie 2021. Majorarea ratei de bază în opinia BNM are drept scop reducerea ratei inflației, însă în realitate avem: descurajarea și reducerea consumului, înghețarea investițiilor capitale realizate de companii și periclitarea lucrărilor curente ale agenților economici și cel mai grav pune sub pericol executarea bugetului de stat, care este forțat să se împrumute deja de 3 ori mai scump decât acum jumătate de an”, mai spune Dodon.

Fostul Președinte al țării spune că reducerea inflației nu este posibilă cu o simplă majorare a ratei de bază, ea poate fi redusă prin:

– politici coerente de intervenție pe piața produselor reglementate,

– subvenții direcționate agricultorilor și altor ramuri afectate,

– controlul mai riguros a prețurilor din partea statului,

– dar și prin stabilirea unor relații bune cu partenerii externi pe acele domenii, unde avem cel mai mare risc de creștere a prețurilor.

„Fără o politică respоnsabilă și echilibrată riscăm să aruncăm în criză profundă economia Moldovei pentru mulți ani înainte.

Noi deja suntem lideri europeni la rata inflației, ceea ce înseamnă că populația Moldovei este cel mai puternic afectată de această creștere necontrolată a prețurilor”, a adăugat Dodon.

Cristina Parfeni

Share