Dodon: Dacă Guvernul și majoritatea parlamentară vor bloca în continuare activitatea CSS, eu voi examina posibilitatea de a face modificări în componența CSS

Dodon: Dacă Guvernul și majoritatea parlamentară vor bloca în continuare activitatea CSS, eu voi examina posibilitatea de a face modificări în componența CSS

Astăzi, șeful statului a organizat un briefing de presă,  în cadrul  căruia  și-a expus poziția vizavi de boicotul ședințelor Consiliului Suprem de Securitate de către reprezentanții Partidului Democrat în Parlament și Guvern.

Astfel, Igor Dodon a cerut în mod repetat membrilor CSS responsabilitate și devotament intereselor naționale, oricît de neplăcut este pentru ei să discute pe marginea lor.

Președintele țării, Igor Dodon a declarat următoarele:

,,Sunt uimit de această decizie absolut eronată a reprezentanților Guvernului și majorității parlamentare. Am așteptat că ei vor participa la ședința CSS și își vor spune punctul de vedere asupra subiectelor discutate. Am așteptat o discuție bazată pe argumente, dar ei au bătut în retragere.

Putem interpreta în mod diferit decizia celor din Guvern și din majoritatea parlamentară. Fie nu au argumente suficiente pentru a-și susține poziția, fie pur și simplu preferă să fugă de răspunderea pentru gesturile pe care le-au comis. Dar mi se pare că e mai grav decât atât și se confirmă suspiciunile noastre că majoritatea parlamentară și Guvernul merg în mod deliberat la înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă. Ei intenționat încearcă să blocheze inițiativele președinției de a restabili bunele relații strategice și economice cu Rusia.

Cazul cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin a constituit un motiv contrafăcut al Guvernului pentru a compromite o dată în plus relațiile moldo-ruse. Pentru a crea o nouă stare de tensiune între statele noastre.

Înțelegem foarte bine că protectorii lor de peste ocean îi obligă să găsească orice pretext pentru a deteriora relațiile cu Moscova. Indicația este să certe Moldova și Rusia cu orice preț.

Dar le amintesc domnilor din Guvern și Parlament că totul e trecător și acțiunile lor de acum tot asupra lor se vor răsfrînge cîndva. Vor avea și ei un preț de plătit pentru ceea ce fac acum.

Între timp, din cauza acestor confruntări directe ale lor cu Rusia, cu Președinția, sau cu opoziția cel mai mult suferă cetățenii, suferă coeziunea socială, suferă economia țării.

Peste jumătate de milion de cetățeni muncesc în Rusia, piața de desfacere a produselor noastre agricole e în Rusia, rezolvarea problemei Transnistrene depinde de comunicarea pozitivă cu Rusia. A neglija aceste și alte probleme înseamnă a supune riscului securitatea economică, înseamnă a nu ține cont de interesele naționale ale țării. Ori, aceste probleme de asemenea intră în sfera de preocupare a Consiliului Suprem de Securitate, iar boicotarea ședinței CSS e o sfidare în adresa intereselor poporului, în primul rînd.

Vreau să vă anunț că dacă Guvernul și majoritatea parlamentară vor bloca în continuare activitatea CSS, eu voi examina posibilitatea de a face modificări în componența CSS, pentru a avea un organ eficient, care nu depinde de mofturile personale ale unor sau altor membri ai acestei structuri.

Încă o dată, cer de la toți membrii CSS responsabilitate și devotament intereselor naționale, oricît de neplăcut este pentru unii să discute pe marginea lor”.

 

Doina Secrieru

Share