Dodon: Atunci când vor fi vaccinuri anti-COVID-19, RM va face tot ce e posibil să apară și în țara noastră

Dodon: Atunci când vor fi vaccinuri anti-COVID-19, RM va face tot ce e posibil să apară și în țara noastră

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a anunțat că, până la această etapă, au fost prelevate 170 mii de teste pentru COVID-19, informează OFICIAL.

„Numărul persoanelor confirmate în total este de 28 223 persoane, dintre acestea tratate – aproape 20 mii, decese – 857 și acum sunt pozitivi – 7726 persoane. În prezent, lucrează 10 laboratoare pentru testarea cetățenilor. Perioada de incubație este în mediu de 5 zile. În ultimele 14 zile, dintre cei confirmați cu COVID-19, de import fiind din Turcia și România, practic cei care pleacă la odihnă. Anterior se discuta intensiv dacă există imunitate colectivă – adică, dacă ai fost infectat – nu vei mai fi. Noi în RM avem deja cel puțin 4 cazuri de îmbolnăvire repetată. La această etapă avem în stoc peste 100 mii de teste, suplimentar – 130 mii de teste sunt în procedura de livrare și procurare. Asta doar la stat”, a precizat Dodon, după ședința CSS.

Totodată, șeful statului a anunțat că se pregătesc intensiv de vaccinarea sezonieră de gripă a cetățenilor.

„Vaccine contra COVID-19 deocamdată nu avem. Potrivit colegilor de la Guvern, nu sunt vaccine pentru care au fost finalizate toate procedurile pentru a fi exportate și în alte țări. Ne-am înregistrat ca – odată ce vor apărea, noi să le primim”, a mai spus el.

Igor Dodon a mai spus că, chestia cu anticorpii nu funcționează. „Trebuie să ne protejăm. Atunci când vor fi vaccinuri, RM va face tot ce e posibil să apară și în țara noastră”, a adăugat Dodon, precizând că de la 1 septembrie școlile și grădinițele își vor relua activitatea.

Andriana Cheptine

Share