Doctor în științe politice: Ce este bine pentru un candidat nu este bine pentru altul

Doctor în științe politice: Ce este bine pentru un candidat nu este bine pentru altul

Ceea ce se presupune a fi punct forte pentru un candidat la alegerile prezidențiale este un dezavantaj pentru celălalt candidat, și invers. Concluzia a fost făcută de expertul în comunicare Vlad Țurcanu și doctorul în științe politice, Ion Duminica, în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite OFICIAL.

Vlad Țurcanu a spus că în turul II se mizează mult pe electoratul lui Usatîi. „Când vorbim de ceea ce îl face popular pe Igor Dodon, în rândul său electoral, nu este aplicabilă tactica pentru Maia Sandu. Când Maia Sandu promite electoratului său că este capabilă să înregistreze sau să reia niște legături cu SUA, un asemenea argument este folosit de Igor Dodon pentru electoratul său, care stă pe gânduri, pentru cei din bazinul electoral al lui Renato Usatîi, astfel Igor Dodon încearcă să sublinieze cercul negru al omului prin asocierea cu americanii sau alte personaje, care nu se bucură de popularitate în rândul electoratului lui Igor Dodon.

Când vorbim de neajunsurile lui Igor Dodon, pentru electoratul Maiei Sandu, că este corupt și controlează sistemul cu o mână de fier și că dânsul încalcă niște linii roșii și le permite și celorlalți asta, electoratul percepe acest lucru ca avantaj.

Maia Sandu a plecat în această campanie prelungită cu un avantaj moral care se datorează celor câteva procente ale lui Igor Dodon, în ce măsură va reuși un candidat sau altul să ajungă la electoratul lui Renato Usatîi. Electoratul Violetei Ivanov mai degrabă ar merge către Igor Dodon. Renato Usatîi nu direcționează direct către un candidat, el continuă să-l atace pe Igor Dodon, favorizând-o pe Maia Sandu. Dacă electoratul rus va prevala toate acțiunile corupte ale lui Igor Dodon, atunci avantaje ar avea Maia Sandu”, a spus Vlad Țurcanu.

La rândul său, Ion Duminica s-a referit la mesajele pe care le transmit cei doi candidați. „Noi din istorie cunoaștem că nu înseamnă că ai câștigat al doilea tur, dacă ai avut un rezultat mai bun decât contracandidatul tău. Nu putem face o linie generală dacă este avantaj sau nu a fi sau nu pe primul loc în turul I. Ce este bine pentru un candidat nu este bine pentru altul. Imaginea electoratului lui Igor Dodon este unul tradițional. El are o familie mare, respectiv avem cumătrismul și alte chestii. Maia Sandu a venit în R. Moldova pe eșichierul politic practic dintr-o zonă occidentală, unde este prezentată ca un candidat de succes care se orientează strict pe domeniul politic. Pentru imaginea electoratului său, ea se dedică toată viața ei pentru țară, comunitate. Cât privește sloganele, nu toți cetățenii pot spune că noi suntem oameni buni sau că acei care votează cu Igor Dodon sunt răi. Ar prii mesajul lui Igor Dodon care are elementul „Împreună””, menționează Ion Duminica.

Cristina Parfeni

Share