(DOC) Rapoarte de monitorizare privind finanțarea partidelor și activitatea CEC în 2017, prezentate de Asociația Promo-LEX
Asociația Promo-LEX, în cadrul unei mese rotunde, a prezentat rapoartele privind „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2017” și „Implementarea Planurilor Strategice ale CEC și CICDE. Retrospectiva anului 2017”, informează Oficial.
În raportul „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova” se menționează că, prin monitorizarea civică desfășurată pe întreg teritoriul țării, Asociația Promo-LEX a reconstituit tabloul activităților a 16 partide politice din Republica Moldova. Aceste activități au fost analizate împreună cu datele financiare indicate în rapoartele semestriale/anuale și cele de campanie depuse la CEC, pentru alegerile locale noi din mai 2017 și cele din noiembrie 2017, la fel și referendumul de revocare a primarului general Dorin Chirtoacă. De asemenea, în cazul altor 26 de partide politice au fost examinate doar rapoartele financiare semestriale și anuale puse la dispoziția CEC, în condițiile în care monitorii nu au constatat și raportat activități ale acestora în teritoriu.
Scopul monitorizării, potrivit asociației, este reconstituirea tabloului general al cheltuielilor partidelor pentru perioada anului 2017 și evaluarea corespunderii activității de raportare, evidență și supraveghere cu normele legale în vigoare. Monitorizarea s-a axat pe evenimentele pe care le-au desfășurat partidele politice, inclusiv prin organizațiile lor teritoriale.
Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că, în mod repetat, constată un decalaj atât de mare dintre ceea ce s-a raportat la CEC și ceea ce s-a estimat de către asociație. Trezesc îngrijorări cazurile comunicate și numărul de confirmări privind fenomenul abuzului de resurse administrative, în special a celor coercitive. Astfel cel puțin 2 formațiuni politice (PDM, PSRM) au utilizat resurse administrative pe parcursul anului 2017.
În cadrul raportului „Implementarea Planurilor Strategice ale Comisiei Electorale Centrale și ale Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral. Retrospectiva anului 2017”, scopul de bază al monitorizării activității CEC și CICDE, potrivit asociației, a fost verificarea conformității activităților derulate de către CEC și CICDE cu prevederile strategiilor de dezvoltare ale autorităților respective, în vederea responsabilizării instituțiilor și eficientizării procedurilor.
În scopul atingerii obiectivelor stabilite, Asociația Promo-LEX a utilizat 3 metode de colectare a informației: analiza documentelor, monitorizarea ședințelor și interviurile semi-standardizate.
În opinia Promo-LEX, formată în baza analizei documentelor relevante activității CEC, în anul 2017 instituția a reușit să execute integral 51,43% din totalul activităților planificate și a executat parțial – 20,00% din totalul activităților planificate. În cazul a 28,57% din acțiuni – acestea nu au fost executate.
În concluzie, a fost constatat că, raportat la prevederile Planului de achiziții CEC pentru anul 2017, a fost acoperită parțial planificarea ce ține de reparația clădirii CEC, a intrărilor în subsol, instalarea ușii de fier la intrare etc.
În concluzie, din perspectiva implementării „Planului de acțiuni al CICDE pentru anul 2017” prin prisma PS CICDE pentru anii 2016-2019, Promo-LEX consideră că autoritatea a înregistrat următoarele rezultate (a se vedea Graficul nr. 8 și Anexa nr. 3): – 48,28% din activitățile planificate au fost executate integral (14 acțiuni); – 27,59% din acțiunile planificate au fost executate parțial (8 acțiuni); – 24,14% din acțiunile planificate nu au fost executate (7 acțiuni).
Mihaela Conovali