DOC// Istoria companiei „Rodos”, golită de bani și imputată fostului premier Vlad Filat

DOC// Istoria companiei „Rodos”, golită de bani și imputată fostului premier Vlad Filat

Fostul prim-ministru Vlad Filat a fost pus sub învinuire și condamnat pentru unele fapte pe care nu le-a comis. Mai exact, în cadrul urmăririi penale, fostului demnitar i-au fost atribuite ilegal mai multe companii rezidente și nerezidente. Deși Filat nu avea nicio legătură cu acestea, instanța de judecată a dat curs solicitării procurorilor și a dispus condamnarea fostului premier.

Un exemplu în acest sens este atribuirea prin sentința de condamnare a companiei „RODOS OVERSEAS” LTD. Aceasta i-a fost atribuită lui Vladimir Filat în cauza penală și pe conturile căreia procurorii au pretins că la data de 29 septembrie 2014 compania „DOVASTRA CAPITAL ” LP, gestionată de Ilan Șor, a transferat suma de 5,5 milioane euro și pe care Vlad Filat i-a primit și respectiv, prin Decizia de condamnare a fost obligat să-i restituie statului, fiindu-i aplicată confiscarea specială asupra bunurilor sale dobândite cu mult timp înainte de pretinsa învinuire.

De menționat că cu un an înainte de pornirea urmării penale pe numele lui Filat, la 6 octombrie 2014, de către procurorul Mihail Ivanov a fost pornită o cauză penală pentru „spălarea banilor în proporții deosebit de mari”, infracțiune săvârșită de către „RODOS OVERSEAS” LTD. Peste câteva zile, la 9 octombrie 2014, a fost autorizată aplicarea sechestrului asupra mijloacelor bănești în sumă de 5.500.000 euro disponibile în contul companiei „RODOS OVERSEAS” LTD.

Ulterior, la 12 noiembrie 2014, prin Ordonanța judecătorească nr. 2po-755/14 din 14 noiembrie 2014, emisă de către judecătorul Mihail Diaconu, s-a dispus încasarea forțată de la „RODOS OVERSEAS” LTD în beneficiul  „DOVASTRA CAPITAL” LP datoriei în mărime de 5,5 milioane euro, echivalent în valută națională, conform cursului oficial al Băncii Naționale a Moldovei la data executării hotărârii. Această ordonanță a fost luată în cadrul dosarului nr. 2po-755/14.

Astfel, mijloacele financiare, în valoare nominală de 5,5 milioane euro, în baza acordului de rezoluțiune din data de 30 septembrie 2014, încheiat între „DOVASTRA CAPITAL” LP și „RODOS OVERSEAS” LTD, au revenit în posesia „DOVASTRA CAPITAL” LP, în temeiul ordonanței judecătorești din 14 noiembrie 2014, emisă de către judecătorul Mihail Diaconu.

La data de 23 decembrie 2014, „DOVASTRA CAPITAL” LP s-a adresat cu o cerere în instanță prin care a solicitat revocarea măsurii de constrângere sub formă de sechestru, aplicată asupra mijloacelor bănești în sumă de 5,5 mln.euro, motivând că aceste mijloace financiare îi aparțin. Prin încheierea din 23 decembrie 2014, a fost dispusă ridicarea sechestrului aplicat asupra mijloacelor bănești disponibile în contul „RODOS OVERSEAS” LTD.

Procurorul de caz, Mihail Ivanov, a contestat cu recurs abia la data de 30 decembrie 2014, după expirarea termenului de recurs prevăzut de lege. Ca urmare, acesta a fost respins de către Curtea de Apel Chișinău, ca tardiv.

În acest sens, procurorul Mihail Ivanov știa cu certitudine că mijloacele bănești de pe contul companiei „RODOS OVERSEAS” LTD au fost restituiți în contul companiei „DOVASTRA CAPITAL” LP. Acest fapt se confirmă și de extrasul de cont bancar al companiei „RODOS OVERSEAS” LTD.

La data de 12 octombrie 2015, după circa 11 luni de la emiterea ordonanței judecătorești din 14 noiembrie 2014, prin care s-a dispus încasarea forțată în beneficiul companiei „DOVASTRA CAPITAL” LP, gestionată de Ilan ȘOR, a sumei de 5 500 000 euro, de la „RODOS OVERSEAS” LTD, Ilan Șor a depus așa-numitul „auto-denunț”, în care indică la faptul că Vladimir Filat, prin intermediul companiei „RODOS OVERSEAS” LTD a primit la 29 septembrie 2014 suma de 5 500 000 euro de pe contul companiei „DOVASTRA CAPITAL LP”.

De precizat că potrivit Ordonanței din 13 octombrie 2015, emisă de Procurorul General Corneliu Gurin, Mihail Ivanov a fost în componența grupului de procurori constituit în cauza penală de învinuire a lui Vladimir Filat.

Deși procurorii cunoșteau că aceste mijloace financiare nu au ajuns la Vladimir Filat, ei au înaintat învinuirea pe acest capăt de acuzare și această sumă a fost stabilită și în hotărârea judecătorească de condamnare a lui Vladimir Filat, ca remunerație ilicită primită.

Or, în baza dosarului civil instrumentat de către judecătorul Mihail Diaconu cu un an mai devreme, deja s-a dispus încasarea forțată de la „RODOS OVERSEAS” LTD a sumei de 5,5 mln. euro în beneficiul „DOVASTRA CAPITAL” LP, această sumă fiind atribuită și recunoscută cu drept de proprietate a companiei „DOVASTRA CAPITAL” LP, în cadrul unor relații civile dintre aceste companii.

În consecință, pornirea cauzei penale pe faptul traficului de influență referitor la această sumă de 5,5 mln. euro pretins primită de la Șor a fost abuzivă și ilegală.

Mihail Ivanov, a fost procurorul de caz, care a instrumentat dosarul inițiat la 6 octombrie 2014 pe numele companiei „RODOS OVERSEAS” și a administratorului acesteia, precum și a solicitat aplicarea sechestrului asupra mijloacelor bănești, iar ulterior la data de 23 martie 2015, a dispus încetarea urmăririi penale și clasarea cauzei penale pe numele companiei „RODOS OVERSEAS” din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.

Astfel, Mihail Ivanov era la curent cu toate aceste circumstanțe din acel dosar, și totodată, a făcut parte din grupul de lucru constituit în cauza penală a lui Filat. Prin urmare, acesta în mod abuziv și cunoscând cu certitudine că aceste mijloace bănești nu au ajuns la Vlad Filat l-au pus sub învinuire și au expediat cauza în instanță, iar instanța l-a condamnat pentru această sumă de 5,5 mln. euro.

sursa: deschide.md

Share