(DOC) Cum va arăta Republica Moldova din punct de vedere energetic în anul 2050? Viziunea vicepremierului Spânu!

(DOC) Cum va arăta Republica Moldova din punct de vedere energetic în anul 2050? Viziunea vicepremierului Spânu!

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de vicepremierul Andrei Spînu, a publicat, spre dezbateri publice, conceptul documentului „Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2050”, informează OFICIAL.

Conform acestuia, noua strategie energetică a țării va fi axată pe cinci sectoare de intervenție: sporirea securității energetice, dezvoltarea unor piețe energetice competitive și integrarea regională, promovarea eficienței energetice, dezvoltarea energiei regenerabile durabile, protecția consumatorilor.

Această abordare intersectorială va permite Republicii Moldova să depășească o varietate de provocări și să conceapă acțiuni care vor promova construcția de noi capacități de generare cu tehnologii nepoluante și modernizarea capacităților de generare existente în vederea creșterii eficienței energetice, respectării standardelor de mediu și atingerii obiectivelor în domeniul combaterii schimbărilor climatice. Implementarea intervențiilor propuse va crește eficiența și calitatea serviciilor de transport și distribuție, va încuraja creșterea eficienței energetice pe întregul lanț de aprovizionare (de la producere până la consumatorul final) și va favoriza dezvoltarea durabilă a sectorului energetic, spune autorii.

În document se spune că, în prezent, doar 20 la sută din cererea de energie electrică este acoperită de producția internă, iar interconectarea cu sistemul electroenergetic din vestul țării este încă insuficientă.

Ponderea cererii de energie electrică acoperită de centrala MGRES sau din importuri depășește în medie 70 % din totalul furnizării de energie electrică și indică asupra dependenței de resurse importate de energie primară, a nivelului scăzut al concurenței și necesității de diversificarea pe piața energiei electrice. Pentru diversificarea surselor de generare și pentru diminuarea poziției dominante a MGRES, noua Strategie energetică se va focusa pe promovarea dezvoltării și utilizării surselor de energie regenerabilă (SER), pe conceperea unor mecanisme de sprijin adecvate (dispecerizare prioritară, garanții de origine, contracte pentru diferențe etc.) și condiții tehnice prielnice (racordare simplificată, acces reglementat al terților etc.).Noua Strategie energetică va include măsuri de eficiență energetică pentru sectoarele cu un potențial ridicat de economisire a energiei.În plus, noua Strategie energetică va avea ca scop crearea de inițiative financiare și asigurarea accesului la finanțare atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat, precizează cei de la minister.

Conceptul va descrie condițiile în care consumatorii finali pot avea un rol mai activ pe piața energetică. Va fi facilitată înființarea de comunităților energetice locale și, eventual, stimularea schimburilor comerciale de energie între consumatori la nivel local. Aceste inovații sunt esențiale pentru dezvoltarea generarea distribuite de energie electrică și pentru garantarea succesul tranziției energetice.

Implementarea Strategiei Energetice 2050 va demara începând cu anul 2024 și va dura conform orizontului de timp propus (2050).

Conceptul este supus consultărilor publice și poate fi consultat aici.

Share