Distincții de stat unor foști funcționari de rang înalt ai CoE

Distincții de stat unor foști funcționari de rang înalt ai CoE

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a anunțat că, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei (CoE), a decis să confere distincții de stat unor foști funcționari de rang înalt ai CoE, care și-au adus contribuția la consolidarea și extinderea cooperării țării noastre cu această Organizație pan-europeană, precum și la avansarea obiectivului de fortificare a democrației, statului de drept și drepturilor omului în Republica Moldova, informează OFICIAL.

„Astfel, am conferit distincția „Ordinul de onoare” dlui Thorbjørn Jagland, fost Secretar General al CoE, pentru contribuție meritorie la consolidarea instituțiilor democratice ale Republicii Moldova, la promovarea reformelor și a transformărilor democratice și dlui Jean-Louis Laurens, fost Director General pentru Democrație şi Afaceri Politice în cadrul Secretariatului CoE, pentru contribuție remarcabilă la implementarea reformelor inițiate de Organizație în țara noastră, precum și la desfășurarea ambițiosului exercițiu de armonizare a legislației naționale la standardele europene.

Țin să menționez că Thorbjørn Jagland a deținut funcția de Secretar General al CoE în perioada 1 octombrie 2009 – 18 septembrie 2019, fiind primul Secretar General care a exercitat două mandate consecutive. Pe durata mandatului său, a fost extinsă cooperarea cu Republica Moldova prin intermediul Planurilor de acțiuni ale CoE pentru RM 2013-2016 și 2017-2020 în valoare de circa 17 și, respectiv 15 milioane de Euro.

La începutul primului mandat al dlui Jagland a fost deschis Oficiul Consiliului Europei, în baza Memorandumului de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova şi Consiliul Europei, semnat la 21 decembrie 2010. Amintesc că Thorbjørn Jagland a avut curajul să spună în premieră lucrurilor pe nume, afirmând, imediat după anularea, din vara anului 2018, a rezultatelor scrutinului pentru funcția de Primar general al Capitalei că ”Republica Moldova este un stat capturat”, referindu-se la regimul oligarhic instaurat în țara noastră de către Vladimir Plahotniuc.

Anterior, Thorbjørn Jagland a deținut funcțiile de prim-ministru al Norvegiei (1996-1997), ministru al afacerilor externe al Norvegiei (2000-2001) și cea de președinte al Parlamentului Norvegian (2005-2009).

Jean-Louis Laurens a activat în CoE timp de 37 de ani, din 1976 până în 2013 și a contribuit personal la pregătirea și negocierea dosarului de aderare a Republicii Moldova la CoE. De asemenea, dl. Laurens a contribuit personal atât la negocierea, cât și la deschiderea Biroului de informare al Consiliului Europei în RM, lansarea proiectelor de asistență, pregătirea și desfășurarea Președinției Republicii Moldova a Comitetului de Miniștri al CoE din perioada 15 mai – 6 noiembrie 2003”, a scris Dodon, pe o rețea de socializare.

Andriana Cheptine

Share