Discuții publice la Parlament despre rolul bibliotecilor în promovarea valorilor europene

Discuții publice la Parlament despre rolul bibliotecilor în promovarea valorilor europene

Rolul bibliotecilor în promovarea valorilor europene și a parcursului european al Republicii Moldova a fost subiectul abordat, astăzi, în cadrul discuțiilor publice desfășurate pe platforma Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. La evenimentul găzduit de Parlament au participat deputați, viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, reprezentanți ai Platformei Naționale a Ambasadoarelor pentru UE, ai Institutului European de Studii Politice din Moldova, ai Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, ai Consiliului Biblioteconomic Național, precum și peste 60 de reprezentanți ai bibliotecilor naționale, universitare, municipale, raionale și comunale.

Discuțiile s-au referit la contribuția bibliotecilor, în calitate de centre de informare și educație, la promovarea valorilor europene prin diseminarea informațiilor despre Uniunea Europeană și încurajarea participării active a cetățenilor la procesul de integrare europeană a țării noastre.

Prezentă la eveniment, vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a menționat că fiecare dintre cei prezenți înțelege care sunt oportunitățile pe care ni le poate oferi Uniunea Europeană. „Ceea ce ne unește pe noi acum este această perioadă crucială pentru viitorul nostru european, pentru proiectul de țară al Republicii Moldova – cel de integrare europeană. Împreună putem cultiva aceste valori”, a declarat vicepreședinta Doina Gherman.

Deputata Marcela Adam, secretar al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a menționat că întâlnirea reprezintă o bună ocazie pentru a consolida parteneriatul între Parlamentul Republicii Moldova, în mod special între comisia parlamentară de profil, și exponenții rețelei de biblioteci din țară. „Dumneavoastră sunteți în contact permanent cu cetățenii în fiecare localitate și de calitatea informației pe care o transmiteți, dar și de modul în care îi învățați pe cetățeni să acceseze informațiile corecte depinde opinia publică care se formează”, a afirmat Marcela Adam.

Participanții la eveniment au discutat și despre importanța alfabetizării digitale a cetățenilor și rolul bibliotecilor în acest proces, dar și cum poate fi asigurată protecția oamenilor în spațiul online.

Share