Discuții la Bruxelles despre cum R. Moldova se pregătește de noul sezon rece

Discuții la Bruxelles despre cum R. Moldova se pregătește de noul sezon rece

Planul de pregătire de următorul sezon rece și progresele în ceea ce privește transpunerea legislației europene și integrarea Republicii Moldova pe piața energetică europeană au fost discutate, la Bruxelles, de ministrul Energiei, Victor Parlicov, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, comisar pentru relații interinstituționale și prospectivă.

Ca și anul trecut, Guvernul Republicii Moldova ia în calcul trei scenarii de evoluție în sectorul energetic pentru iarna 2023-2024, – plan care se află la faza de consultări publice și urmează să fie adoptat în luna iunie – , dar țara este mult mai pregătită față de acum un an, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Companii din domeniu au experiența achizițiilor de energie electrică și gaze naturale din UE, a sincronizării la rețelele europene, iar zilele trecute Energocom a participat la prima licitație prin intermediul platformei comune de achiziție de gaze a UE, a precizat ministrul Energiei. Acest mecanism este conceput pentru obținerea unor prețuri mai competitive grație puterii de negociere colective a țărilor europene. Ofertele primite de Energocom demonstrează că platforma poate fi considerată de succes.

Victor Parlicov a mulțumit Uniunii Europene și statelor membre pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în ultimul an și jumătate, atât pentru asistența financiară care a atenuat șocul prețurilor ridicate la energie, cât și pentru expertiză, fără de care țara nu ar fi făcut progresele remarcate de Secretariatul Comunității Energetice.

„Suntem determinați să modificăm cadrul legal și de reglementare pentru a crea o piață de energie veritabilă, a reduce dependența de Rusia și a diversifica sursele de aprovizionare. Vrem să atragem investiții și noi tehnologii în sector, să focusăm proiectele majore spre domenii cu impact pentru cetățeni, ca, de exemplu, Fondul rezidențial de eficiență energetică, pe care îl vrem să-l lansăm deja anul acesta”, a declarat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, se află la Bruxelles în marja celei de-a patra reuniuni la nivel înalt pe domeniul energetic Uniunea Europeană – Republica Moldova, care va avea loc marți, 23 mai. În acest context, oficialul are stabilite întrevederi cu comisarul pentru Energie, Kadri Simson, cu directorul general pentru Vecinătatea Estică din cadrul Comisiei Europene, Gert-Jan Koopman, cu mai mulți eurodeputați. De asemenea, delegația condusă de ministrul Parlicov se va întâlni cu conducerile Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSO-G), a Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport a energiei electrice (ENTSO-E) și a Secretariatului Comunității Energetice.

Share