Discuții despre stadiul de implementare a celor 9 recomandări propuse de Comisia Europeană în procesul de aderare a R. Moldova la UE cu oficiali din Lituania

Discuții despre stadiul de implementare a celor 9 recomandări propuse de Comisia Europeană în procesul de aderare a R. Moldova la UE cu oficiali din Lituania

Stadiul actual de implementare a celor 9 recomandări propuse de Comisia Europeană în procesul de aderare al Republicii Moldova la UE, dar și direcțiile strategice de colaborare de pe agenda bilaterală moldo-lituaniană au fost discutate astăzi, în cadrul întrevederii Secretarului de Stat, Adrian Băluțel cu membrii delegației Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania, alături de ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Tadas Valionis.

În discuții, Secretarul de Stat Băluțel s-a referit la progresul Guvernului în procesul de transpunere a legislației naţionale cu acquis-ul comunitar, în context, fiind menționată lansarea a 33 de grupuri de lucru, implicate în asigurarea implementării mecanismului de coordonare a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

De asemenea, Adrian Băluțel a menționat despre agenda de reforme, lansată de Executiv, în domeniul Justiției, care include proiectul de lege privind dezoligarhizarea, precum și aprobarea Strategiei de Reformă a Administrației Publice, care vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a țării.

„Suntem determinați să construim procese durabile și credibile, astfel încât generațiile viitoare să simtă beneficiile acestor reforme. Suntem determinați să ne prezentăm la Bruxelles cu tema pentru acasă făcută”, a precizat Adrian Băluțel.

De asemenea, interlocutorii au apreciat dialogul politic foarte bun între Republica Moldova și Lituania, precum și agenda bilaterală strânsă în sectoare cheie de interes comun. În context, Adrian Băluțel a mulțumit oficialilor lituaneni pentru sprijinul constant în procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană.

Membrii delegației lituaniene au reiterat suportul Republicii Lituania pentru agenda ambițioasă de reforme, lansată de Executiv. În acest sens a fost reiterată deschiderea autorităților lituaniene de a împărtăși cu omologii moldoveni experiența relevantă pentru procesul de aderare.

Share