Directorul CNA: „Corupția mare și corupția mică este un măr al discordiei de fiecare dată”

Directorul CNA: „Corupția mare și corupția mică este un măr al discordiei de fiecare dată”

Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, susține că, corupția mare și corupția mică este un măr al discordiei de fiecare dată discutat de mai mulți actori, inclusiv și din zona politicului”.

„Este ok pentru PR să vorbești despre corupția mare, dacă încerci să te pătrunzi de importanța și de gravitatea corupției mici, înțelegi că de fapt problema este în corupția mică, dar nu în corupția mare. Operațiunile Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și operațiunile desfășurate de Centrul Național Anticorupție au avut diferite efecte”, a comunicat Zumbreanu, în cadrul unui interviu pentru realitatea.md.

„Eu activez în Centru din 2002 și toate evoluțiile respective s-au produs… au trecut prin mine dacă vreți. Acțiunile noastre au generat crize politice, acțiunile noastre au generat căderi de Guvern, acțiunile noastre au generat schimbări de conducători de rang înalt ai unor instituții, însă corupția în acele instituții nu a fost diminuată după așteptările cetățenilor. Dacă schimbăm șeful unei instituții, asta nu înseamnă că subalternii lui nu vor continua să comită acte de corupție. Și când vorbiți dumneavoastră despre impactul asupra economiei naționale, nu vreau să zic că Vama sau Inspectoratul Fiscal ar fi instituțiile cele mai afectate de corupție, dar este un exemplu pentru a înțelege gravitatea acestui fapt. Pentru a nu documenta cazuri de contrabandă, un inspector de rând ia mită. Prin urmare, niște bani care trebuie să ajungă în buget, nu ajung. Pentru a nu documenta o evaziune fiscală sau pentru a nu face un control fiscal așa cum trebuie, un inspector fiscal poate solicita mită și, respectiv, creează situații când în buget nu ajung sub formă de impozite anumite sume de bani. Și dacă îi adunăm pe toți împreună, iată vedeți care este și impactul asupra economiei naționale”, a comunicat Zumbreanu.

Doina Secrieru

Share