Directorul AAC, pe urmele lui Nicolae Timofti

Directorul AAC, pe urmele lui Nicolae Timofti

După ce șeful statului Nicolae Timofti a efectuat o vizită de lucru în capitala Franței, acum și Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova participă la Forumul european “Conectivitatea și Dezvoltarea Economică”, organizat de CEAC – instituția pan-europeană în domeniul aviației civile, care întrunește 44 de state membre UE și non-UE, și are loc la Paris, anunță serviciul de presă al instituției.

Autoritatea Aeronautică Civilă prezintă efectele liberalizării pieței serviciilor de transport aerian în Republica Moldova și impactul acesteia asupra conectivității, dezvoltării economice dar și a domeniului social.

Datorită procesului de liberalizare al spatiului aerian, care a început în 2012 prin semnarea Acordului privind Spațiul Aerian Uniunea Europeană – Republica Moldova și a continuat în 2013 prin eliminarea barierelor de acces la piața serviciilor de transport dintre Republica Moldova și Federația Rusă, în prezent asistam la o creștere semnificativă a traficului de pasageri de la 1,2 milioane pasageri în 2012 la peste 2 milioane pasageri în 2015 (estimat).

În cadrul Forumului s-a menționat că Republica Moldova este probabil primul caz în istoria modernă a procesului de liberalizare a serviciilor de transport aerian, când operatorul aerian național a înregistrat o creștere semnificativă a cotei de piață (de la 40 la 48%) DUPĂ liberalizarea accesului la piață.

De remarcat că acest proces a devenit posibil prin utilizarea oportunităților piețelor liberalizate Uniunea Europeană-Republica Moldova și Republica Moldova – Federația Rusă. Efectele pozitive directe ale administrării eficiente a operatorului național Air Moldova au devenit vizibile în perioada iulie 2013- iulie 2015, urmare a utilizării capacităților managementului Air Moldova de adaptare a startegiei de dezvoltare a companiei la noile oportunități dar și provocări existente pe piață.

În prezent, conducerea AAC și-a asumat rolul de stimulare, prin diverse instrumente accesibile, a operatorilor aerieni să dezvolte noi destinații directe din și spre Chișinău, fiind astfel asigurată creșterea accesibilității serviciilor de transport aerian pentru pasageri.

Mihaela Rotari

Share