Dinu Plîngău: Unii continuă să ne mintă despre faptul că reforma justiției e beton
„Unii de la Chișinău continuă să ne mintă pe noi și să se mintă pe ei despre faptul că reforma justiției e beton. În același timp, vedem un război intern între diferite grupări de influență, pe bandă rulantă sunt achitate cele mai odioase persoane, nu avem niciun dosar de rezonanță finalizat, concursuri trucate, iar evaluarea s-a împotmolit” – a declarat Dinu Plîngău, președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), informează OFICIAL.
Politicianul a amintit că recent „au fost achitați participanții în dosarul Laundromat”.
„În așa ritm nu-i departe timpul când îi vom vedea achitați pe Plahotniuc, Șor și nici nu mai spun de Dodon. Tot ce am văzut timp de un an a fost circ și show pentru televizor. S-au războit doar cu primarii sau cu agenții economici, fix pe o zi, cât și unii și alții au trebuit să ducă dijmă și nu, nu la politicieni, dar la tot felul de funcționari atât din justiție cât și din alte organe de control. Oamenii care știu să se folosească de haos se simt acum mai comod ca niciodată.
A eșuat reforma? Eu sper că încă nu, doar că trebuie ca principalii responsabili să-și recunoască vina, să se îndepărteze de oameni ca Musteață sau de locotenenții lui Morari. Altfel, v-o spun cu toată responsabilitatea, urmează noi achitări și compromiteri de dosare. În al doilea rând, responsabilii de justiție trebuie să se consulte nu doar cu ONG-urile afiliate politic și care nu îndrăznesc din varii motive să le spună adevărul, dar să atragă oameni care pot veni cu o critică constructivă și să asigure mai multă transparență. Oameni care au capacitatea să spună: ,,Așa nu””, a menționat liderul Platformei DA.
Dinu Plîngău a mai spus că „ei au crezut că pot să folosească baronii din justiție pentru a se răzbuna, dar au devenit ostaticii unor ambiții pentru putere și influență, au devenit ostaticii sistemului”.
„Ce e de făcut:
1. Acceptarea eșecurilor, măcar și-n privat.
2. Accelerarea preveting-ului.
3. Inițierea unor consultări publice, asigurând transparență pe marginea reformei justiției cu atragerea vocilor care pot aduce expertiză și critică constructivă. Distanțarea de aliații vechi din justiție.
Fără încredere și transparență, reforma justiției este sortită eșecului sau va fi lovită de o contrareformă. Mecanismul va fi folosit împotriva politicului de azi, la fel ca în Georgia.
Am obosit de justificări despre intenții bune sau greșeli întâmplătoare. Prețul toleranței a devenit prea mare”, a conchis fostul deputat.