Dinu Plîngău a elaborat un proiect de lege privind combaterea traseismului politic în rândurile aleșilor locali

Dinu Plîngău a elaborat un proiect de lege privind combaterea traseismului politic în rândurile aleșilor locali

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău a elaborat un proiect de lege privind combaterea traseismului politic pe care îl va transmite Parlamentului spre examinare și, ulterior, spre a fi inclus pe ordinea de zi a Legislativului, informează OFICIAL. 

Proiectul de lege are drept scop combaterea traseismului politic, protejarea drepturilor de a alege și a fi ales, cât și acordarea unui grad sporit de legitimitate aleșilor locali.

TEXTUL LEGII

LEGE

Pentru modificarea Legii privind statutul alesului local, nr. 768 din 02.02.2000

Art. I. – Legea nr. 768 din 02.02.2000 privind statutul alesului local, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

  1. La art. 5 alin. (2), se completează cu lit. j) cu următorul conținut:

          „pierderea calității de membru al partidului politic pe a cărei listă a fost ales”.

  1. La art. 5 alin. (3), după textul „iar în cazurile prevăzute la alin. (2) lit. b)-e), h), i) ” se adaugă: „și j)”.
  2. La art. 5 alin. (8), se completează cu lit. j) cu următorul conținut:

„pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic pe a cărei liste a fost ales”.

  1. La art. 5 alin. (9), se adaugă lit. e) cu următorul cuprins:

„în cazurile prevăzute la alin. (8) lit. j), la sesizarea partidului politic”.

Președintelui Parlamentului

NOTĂ INFORMATIVĂ

          Proiectul de lege are drept scop combaterea traseismului politic, protejarea drepturilor de a alege și a fi ales, cât și acordarea unui grad sporit de legitimitate aleșilor locali. Traseismul politic în rândul aleșilor locali a atins cote maxime în Republica Moldova. Constatăm cu regret cum primari, consilieri raionali sau locali, migrează dintr-un partid în altul, acțiuni ce se soldează cu scandaluri publice și acuzații grave de corupție sau presiuni din partea organelor de drept, folosirea resurselor administrative de către partidele de la guvernare, cât și șantajul aleșilor locali privind accesul la banii publici sau proiecte guvernamentale. Proiectul în cauză este similar cu proiectul de lege din România, promovat în statul vecin cu scopul de a combate traseismul politic și abuzurile față de aceștia din partea oligarhilor sau partidelor aflate la guvernare și în scopul de a întări autonomia locală, cât și a diminua compromiterea proceselor electorale.

          Consilierii locali care au candidat de pe lista unui partid politic nu au legitimitatea votului acordat de cetățeni pentru lista acestui partid politic în cazul când aceștia din varii motive emigrează în alte partide și respectiv, componența consiliului nu mai este legitimă și respectiv, conform proiectului în cauză, își pierd calitatea de membru în consiliul, lista fiind suplinită cu următorul candidat de pe lista partidului care a obținut voturile cetățenilor.

          Primarii se bucură de un vot personal în cadrul alegerilor și respectiv aceștia sunt lipsiți de mandat în cazul asumării de către aceștia a demisiei din rândurile partidului din partea căruia au candidat.

          Acest proiect, pe modelul românesc va diminua semnificativ traseismul politic. În România, în rezultatul modificărilor operate în legislație, fenomenul traseismului politic s-a redus sub 5%. Practica politică arată că în Republica Moldova primarii și consilierii locali, chiar dacă au candidat din partea unui partid politic, după schimbarea guvernării, aderă la partidul de la putere, după pierderea puterii, majoritatea traseiștilor fug din partidul care a pierdut puterea, un semn suplimentar că aceste aderări nu se fac de bună voie sau din simpatii față de ideologia politică sau programul electoral al partidului, fapt ce compromite procesele democratice din stat și lasă loc pentru abuzuri de putere sau corupere a aleșilor locali. Proiectul în cauză va diminua semnificativ interesul grupurilor oligarhice sau de interes să corupă un ales local pentru ca acesta să adere la o altă forță politică sau să voteze proiecte controversate, întrucât, acesta în momentul coruperii și manifestării aderenței la o altă forță politică va fi lipsit de mandat.

          Proiectul în cauză este perfect constituțional și va pune bazele și unei autonomii mai largi pentru aleșii locali față de puterea centrală.

          Proiectul urmează să fie supus unor dezbateri publice, cu participarea aleșilor locali, care, potrivit experienței din România au salutat în proporție de 72% legea privind combaterea traseismului politic la nivel local.

Share