Din nou schimbări în condițiile de pensionare! Ce propune PAS

Din nou schimbări în condițiile de pensionare! Ce propune PAS

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, deputatul Dan Perciun anunță că va fi înregistrat un proiect de lege privind revenirea la condițiile de pensionare anterioare de 2020 și va fi revizuită formula de indexare. De asemenea, va fi introdusă o nouă condiție de pensionare, conform stagiului de cotizare, transmite OFICIAL.

Dan Perciun a spus că proiectul votat în decembrie 2020 nu a avut avizul Guvernului și ar fi implicat cheltuieli de 1,5 miliarde de lei anual.

„În ultimii ani avem tot mai puțini oameni care muncesc și achită pensiile pensionarilor. Dacă în 2014 pentru fiecare pensionare aveam 1,38 angajați, acum acesta s-a redus la 1,23. Considerăm că unicul lucru responsabil este de a reveni la proiectul votat în 2020 și a restabili graficul de majorare a vârstei de pensionare care a existat în 2018. Am decis să oferim dreptul la pensionare indiferent de vârstă pentru cei care au un anumit stagiu de cotizare. Am creat prin acest proiect așa-numita pensie de carieră lungă, de care vor beneficia cei cu stagiul cu 3 ani mai mare pentru femei și cu 5 ani mai mare pentru bărbați față de cel existent.

Pentru 2022 o doamnă va putea ieși la pensie pentru carieră lungă cu stagiul mai mare de 35,6 ani, iar un domn cu un stagiu de 39 ani. Pentru femei acest stagiu va crește la 37 ani spre 2024.

Revizuim și formula de indexare, astfel încât să ne asigurăm că majoritatea pensionarilor vor avea nu doar indexare racordată la inflație, dar și o majorare a pensiilor an de an. Indexarea se va face odată în an, în aprilie, prevede și un coeficient de majorare a pensiei cu 50% a creșterii economice pe anul precedent. Majorarea va fi oferită în sumă fixă pentru toți”, a spus Dan Perciun.

Proiectul urmează a fi discutat, dezbătut și apoi votat în Parlament.

Cristina Parfeni

Share