Dezvoltarea cadrului normativ aferent noului mandat al CNPF, obiect al consultărilor publice la Comisia economie, buget și finanțe
Comisia economie, buget și finanțe a invitat reprezentanții autorităților regulatorii, asociațiilor de business, mediului de afaceri la consultări publice asupra proiectului de modificare a Legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare și a Legii privind protecția consumatorilor.
Proiectul respectiv urmărește modelarea și dezvoltarea cadrului normativ aferent noului mandat al CNPF. Documentul prevede crearea premiselor instituționale necesare pentru fortificarea educației financiare, creșterea transparenței caracteristicilor produselor financiare, eradicarea practicilor comerciale incorecte și a clauzelor abuzive, soluționarea eficientă a disputelor cu prestatorii de servicii financiare.
Proiectul stabilește câteva etape de implementare a reformei. De la 1 iulie, CNPF va exercita atribuțiile de reglementare și supraveghere ce vizează respectarea cadrului normativ privind protecția consumatorilor de către societățile de asigurare, intermediarii în asigurări și organizațiile de creditare nebancară. Iar de la 1 ianuarie 2024, Comisia va avea atribuții de reglementare și supraveghere ce vizează respectarea cadrului normativ privind protecția consumatorilor de către bănci, societăți de plată și emitenți de monedă electronică, a unităților de schimb valutar.
Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a menționat importanța propunerilor lansate la etapa dinaintea aprobării conceptuale a proiectului în prima lectură. Vor urma noi discuții cu organele de supraveghere, noi consultări și ajustări, încât până pe 1 iulie prevederile să devină aplicabile.
„Obiectivul nostru este să avem o intruziune minimă în activitatea voastră, iar schimbările care vor interveni că nu vă afecteze activitatea, ci să contribuie la responsabilizarea atât a operatorilor cât și a consumatorilor, inclusiv la sporirea gradului de educație financiară”, a subliniat Radu Marian.
Deputatul a menționat că este nevoie de o preocupare mult mai mare pentru aspectul educației financiare, remarcând că acesta este un obiectiv cheie al reformei în domeniu.