Dezbateri privind introducerea integrării europene. Iată ce spun deputații la câteva zile de la votul în Parlament!
Subiectul introducerii sintagmei „integrare europeană” în Constituția Republicii Moldova a fost supus dezbaterilor publice, cu participarea reprezentanților fracțiunilor parlamentare, desfășurate la agenția de presă IPN, transmite Oficial.
La dezbatere a participat purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vitalie Gămurari, deputatul socialist Vladimir Țurcanu, deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac și deputatul Grupului parlamentar popular european (PPEM), Valeriu Ghilețchi.
Participanții s-au expus pe ideea de ar trebui și de ce nu ar trebui introdusă această sintagmă în Constituție.
„Propunerea de a include în Constituție această sintagmă a fost lansată un an în urmă de PDM și am mers în continuare cu această idee. Și alte partide pro-europene au vorbit despre acest vector. Am vorbit și cu judecătorii de la Curtea Constituțională și ei spun că nu contravine Legii. Aprobarea ar fi confirmat faptul că RM și-a ales vectorul european de dezvoltare. Acest lucru nu prevede refuzul de a avea contacte cu alte state. Vorbim de preluarea bunelor practici, valori, piață de desfacere, pentru care RM să se dezvolte în același context ca și celelalte state”, a spus purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari.
„Poziția PSRM era, din start, concretă și neschimbată. Vorbim despre procedura politico-juridică cum este introducerea prevederii în Constituție, care reiese din programele unora sau altor partide. Asta înseamnă că a fost o încercare de a conștientiza o părere ideologică de concept a unui partid concret în Constituție. Dacă am constata că susținătorii consideră că această idee este de talie majoră pentru poporul RM, atunci să mergem pe calea stipulată în art. 75 și anume – organizarea unui Referendum pe marginea acestei întrebări. Scopul ascuns era că, toți cei care consideră altă poziție pentru RM, se consideră partid neconstituțional, care încalcă Constituția și se începeau dosarele penale etc.”, a spus deputatul socialist Vladimir Țurcanu.
„Inițiativa de modificare a urmărit reafirmarea de dezvoltare a țării. Noi am mers pe ideea de integrare europeană. În toți acești ani am fost în căutarea unei idei care ar prezenta modul de dezvoltare a țării. Inițiativa este una necesară, benefică pentru societate, chiar dacă sunt voci care se opun. Cred că ar fi fost bine să rămân convins ca forțele europene să susțină această inițiativă”, a spus deputatul Grupului parlamentar popular european, Valeriu Ghilețchi.
„În ziua când s-a supus la vot această prevedere, seara, la proiectul 346, am spus că direct încalcă Constituția. Aici sunt incluse clauza neretroactivității și ei au votat-o oricum. Întrebarea mea ar fi pentru ce trebuie de garantat azi cursul european? Avem toate documentele juridice necesare pentru acest curs pentru a-l implementa și care ar aduce un beneficiu nivelului de trai al cetățeanului, nu pentru aceea ca în 3 ani de zile acest curs să fie compromis. Azi Guvernarea are relații mai joase de 0 cu partenerii europeni, avem tensiuni mari cu FMI, cred că sunt de fațadă aceste relații cu SUA și toți amână relațiile cu RM până după parlamentare, condiționând că trebuie alegeri libere și corecte. Acest vector, declarat din 2009 încoace, va fi inevitabil o temă de discuție aprinsă. PDM anticipează aceasta și caută țap ispășitor. Această inițiativă este o găselniță a PDM și eșecurile să le pună în capul PLDM, PL”, a spus deputatul liberal democrat, Grigore Cobzac.
La dezbateri a fost invitat și un reprezentant al Partidului Liberal (PL), dar nimeni nu s-a prezentat.
Mihaela Rotari