DEȘTEPTAREA DE REVELION. Ion Ceban și Mark Tkaciuk intră de pe flancuri

DEȘTEPTAREA DE REVELION. Ion Ceban și Mark Tkaciuk intră de pe flancuri

Noaptea târziu, pe 31 august, primarul de Chișinău, Ion Ceban, a publicat pe rețelele de socializare textul „Limba română”. Anume atunci, și nu în zilele de Crăciun ale anului care s-a scurs, a și fost fost anunțat proiectul politic al lui Ceban. Doar două cuvinte.

Dar această parolă este extrem de cunoscută pentru sute de mii de alegători. Iar sensul acesteia este: „Băieți, inițiez construcția noului meu proiect politic de centru-dreapta. Merg să cuceresc inimile acestei părți a electoratului”.

Lunile care s-au scurs de atunci au confirmat: Ceban s-a axat pe auditoriul PAS, susținătorii actuali ai partidului sau, cel puțin, o parte importantă a acestuia. S-a observat că Ceban se distanțează tot mai mult de socialiști și Dodon. La fel, era suspectă și ușurința cu care Ceban se dădea provocărilor PAS și nu a ratat nicio ocazie de a organiza răfuieli publice cu reprezentanții partidului puterii. Edilii capitalelor nu se comportă așa. Ba dimpotrivă, aceștia sunt mereu în căutarea consensului cu puterea centrală. Dar anume așe se comportă liderii politici aflați în funcții de primari ai capitalelor, atunci când reacționează la orice motiv de luptă pentru viitorii săi alegători.

În cazul lui Mark Tkaciuk și Iurie Muntean e mai simplu. Aceștia, din a doua zi a campaniei electorale, au declarat că PAS a utilizat în mare parte lozinci de stânga – despre echitate, dreptate, protecție socială, rolul social al statului. Aceștia au numit asta drept „contrabandă politică” și au prezis o demistificare rapidă pentru PAS. Chipurile, lasă să lucreze un pic Guvernul, iar „pielea de oaie” va cădea rapid de pe acești lupi ai idealurilor liberale de dreapta. Iar asta înseamnă că mulți, foarte mulți alegători, inclusiv vorbitori de limbă rusă care s-au lăsat ademeniți de retorica socială a PAS, se vor dezamăgi în alegerea lor emotivă.

Astfel, „Congresul Civic” a stat cu sânge rece de pândă timp de șase luni. Să recunoaștem. Și Ceban, și Tkaciuk și-au lansat inițiativele anume în momentul în care toate celelalte forțe de stânga se află într-o stare de confuzie organizatorică.

Comuniștii, din motive necunoscute, l-au ales din nou pe Voronin în calitate de lider, fapt prin care au pus punct ultimelor speranțe de schimbări în interiorul acestui partid. Socialiștii, dimpotrivă, au demarat o lungă și interminabilă reparație a casei lor politice. Ambele formațiuni coalizante aproape că nu se aud în Parlament, iar Igor Dodon a devenit subiect al urmăririi penale. Ce a pus la cale Ceban? – Deocamdată putem doar ghici. În partea de ce ține de „Congresul Civic”, această formațiune a organizat înainte de Revelion un adevărat show. Aceștia, nu doar că au anunțat public despre viitorul său program politic, dar și și-au invitat „adversarii intelectuali” din tagma experților și politologilor de dreapta la dexbaterea acestuia. Rezultatul a fost unul impresionant, atunci când de la tribuna cu simbolurile „Congresului” au vorbit Anatol Țăranu, Vadim Pistrinciuc, Igor Boțan, Stanislav Pavlovschi, Ion Jigău, iar în sală au fost observați Vlad Kulminski și Anatolie Golea.

De această dată, planul lui Tkaciuk e simplu. De a unifica toate forțele politice de opoziție neparlamentară și asociațiile civile, comunitățile de antreprenori și aleși locali în jurul a două inițiative absolut populiste. Prima dintre ele – Proiectul de lege cu privire la Viață.

Conform acestuia, suma tarifelor comunale achitate nu trebuie să depășească un anumit procent din salariul mediu pe economie. A doua – implementarea rapidă a cotei zero la impozitul pentru venitul reinvestit.

Conform propunerii, aceste inițiative urmează a fi elaborate de societatea civilă. Iar apoi… Tkaciuk intrigă, în mod deschis, cu privire la modul în care aceste inițiative vor fi adoptate de către Parlamentul actual. Dar, după alocuțiunile sale ulterioare, intriga iese la iveală.

Se propune organizarea în întreaga țară a unor forumuri tematice, crearea unui val de susținere și din partea cetățenilor, și din partea diverselor uniuni civice. Iar apoi să facă „presiune democratică” asupra Parlamentului și „să oblige” majoritatea parlamentară să adopte aceste inițiative.

Tehnologia, trebuie să recunoaștem, este eficientă. Parlamentul cu siguranță nu va accepta să adopte această prostie populistă. În schimb, în afara pereților acestuia va crește mult numărul celor nemulțumiți, nemulțumiți organizați, înarmați cu un fel de „program constructiv al schimbărilor”. De unde bate vântul? Cine stă în spatele acestor proiecte? Unde e acel sediu care elaborează aceste lovituri flancare asupra partidului de guvernământ? Se pare că și aici vom avea surprize.

Ion Ceban este favoritul cunoscut al Moscovei, dar anume la București acesta își petrece majoritatea vizitelor oficiale. „Congresul Civic” în timpul alegerilor parlamentare a fost susținut activ de surse mass-media cu autoritate din Germania. Chiar și metodele de atac asupra puterii sunt tot din arsenalul instrumentelor tehnologice occidentale. Nu în zadar, la ultimul show al „Congresului Civic”, a participat și renumitul specialist al acestor tehnologii – Igor Boțan. El, nu fără temei, a observat că în statele noului program al acțiunilor acestui partid, ceea ce în Moldova nu a fost implementat niciodată, dar e atât de caracteristic democrațiilor din Vest. Și anume – edificarea democrației directe. Să nu aștepte de la alegeri până la alegeri, să nu promită de la un scrutin la altul, dar să acționeze imediat. Fără a da jos puterea, dar obligând-o la acțiuni, fie prin stradă, fie din afara Parlamentului, dar organizate de o opoziție autotiritară și bine structurată. E posibilă o uniune a lui Ceban și a „Congresului Civic”? – Puțin probabil. Dar faptul că Tkaciuk, în studioul unui canal de Internet a lansat public, în premieră, un șir de laude în adresa primarului de Chișinău, arată destul de promițător.

Share