Deputatul Vovc a depus denunț pe numele ministrului Agriculturii: „Sunt dispus să ofer mai multe detalii”
Deputatul fracțiunii Platforma „Demnitate și Adevăr”, Liviu Vovc, a depus un denunț împotriva ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, făcând referire la ilegalitățile comise în domeniul silvic în ultima perioadă, transmite OFICIAL.
Deputatul a vorbit despre o inspecție făcută la solicitarea sa vara trecută.
„Atunci am ieșit în conferință de presă și am anunțat că la un canton din ocolul silvic Buțeni, raionul Hâncești, au fost depistate tăieri ilicite de pădure, prejudiciul cărora ajungea la aproape jumătate de milion de lei. Actele au fost remise procuraturii, dar dosarul nici acum nu a ajuns în instanța de judecată. Dar cea mai gravă încălcare a directorului întreprinderii de stat care gestionează acest ocol silvic, este că, contrar oricărei logici, pădurarul Birca Stefan, care are statut de bănuit pe două cauze penale privind furtul și delapidarea în proporții deosebit de mari a masei lemnoase – proprietate a statului, deşi a fost concediat în iulie 2019 (atunci când la guvernare era ACUM), a fost repus în funcţie la 11 noiembrie 2019. Directorul Hâncești Silva a făcut asta în baza unei tranzacții de mediere extrajudiciară, cu condiția că pădurarul respectiv va restitui prejudiciul comis de el statului. Este vorba de suma de aproape jumătate de milion de lei într-o săptămână.
Pe lângă faptul că directorul ÎS Hâncești Silva a repus în funcție un pădurar care se prezumă că a comis infracțiuni patrimoniale folosindu-se de situația de serviciu, o nedumerire este şi ordinal de concediere, care conform Codului Muncii, poate fi contestat în instanţă maxim în 3 luni de zile de la data când salariatul a aflat despre concedierea sa și o consideră ilegală. Observăm că ordinul de concediere a cet. Birca Stefan, conform tranzacției de împăcare semnată la 11 noiembrie 2019, a fost emis la 25 iulie 2019 și respectiv cele 3 luni în care cet. Birca a putut contesta concedierea sa, au expirat la 25 octombrie 2019. La 11 noiembrie 2019, atunci când a fost semnată tranzacția de împăcare la biroul de mediere, nu exista niciun litigiu pe rolul instanței de judecată, privind contestarea de către cet. Birca Stefan a ordinului de concediere. Nici pe cale de consecință, chiar dacă directorul Hâncești Silva conştientiza că l-a concediat ilegal pe Birca și a decis să semneze o tranzacție de mediere în avans, pentru ca întreprinderea să nu plătească pentru concedierea ilegală în caz că Birca intenta un proces civil, respectivul director nu a avut niciun drept să semneze această tranzacție la 11 noiembrie 2019 deoarece termenul de contestare a concedierii era deja expirat”, a povestit Liviu Vovc.
Liviu Vovc a vorbit și despre reangajarea fostului șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului de către actualul ministru al Agriculturii fără a fi participat la concurs.
„La 25 septembrie 2019 șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Gheorghe Manjeru, a depus cerere de demisie din motive de sănătate. În aceiași zi ministra agriculturii din Guvernul Sandu, Georgeta Mincu, a semnat ordinul de demisie al cetățeanului respectiv și ministerul i-a achitat o îndemnizație de 20 864 lei. La 18 decembrie, ministrul Perju, contrar legii, l-a repus în funcție pe Gheorghe Manjeru, care demisionase în septembrie 2019 și nici măcar nu a candidat la această funcție din nou, iar numele lui nu s-a regăsit printre cele 6 persoane admise pentru proba scrisă care urma să aibă loc la 11 noiembrie 2019”, a menționat Vovc.
Astfel, deputatul anunță că a depus un denunț împotriva ministrului Ion Perju. „Sper că Centrul Național Anticorupție să investigheze obiectiv cele menționate și să se detașeze de protecționismul politic. Iar ministrul ar fi corect să își dea demisia de pe acum. Sunt dispus să mă prezint la prima solicitare a organelor de forță, pentru a oferi mai multe detalii asupra denunțurilor depuse”, a mai spus Liviu Vovc.
Cristina Pendea