Deputatul Radu Mudreac, despre proiectul de lege privind măsurile de sprijin pentru fermieri: Dor 2-3% din fermieri vor putea accesa această lege

Deputatul Radu Mudreac, despre proiectul de lege privind măsurile de sprijin pentru fermieri: Dor 2-3% din fermieri vor putea accesa această lege

Radu Mudreac, deputat BCS, a criticat dur prevederile proiectului de lege, votat în prima lectură în Parlament, privind unele măsuri de sprijin al fermierilor în legătură cu seceta din anul 2024. Deputatul afirmă că documentul conține numeroase lacune și nu oferă suficient sprijin agricultorilor, iar ministerul ar trebui să vină cu politici clare și viziuni de dezvoltare a ramurii, cu exemple de creștere a exportului produselor alimentare, deschiderea fabricilor, oferirea de facilități fiscale fermierilor etc.

„Doar 2-3% dintre fermieri vor putea accesa această lege. Ce facem cu restul? În luna martie ce vor face fermierii? Vor vinde zăpadă? Dacă va fi”, a spus Mudreac, punând sub semnul întrebării eficiența măsurilor propuse.

Deputatul a remarcat că BCS a venit cu un amendament la lege, prin care solicită ca toți agricultorii care au suferit pierderi în anul curent să poată beneficia de sprijin, indiferent de data contractării creditelor sau de procentul de teren afectat.

Mudreac și-a exprimat regretul că, până în prezent o strategie clară de dezvoltare a agriculturii nu există. „De trei ani solicităm de la Guvern și Minister o strategie ramurală clară. Avem directive și regulamente europene adoptate, mai avem Ziua Perjei și Ziua Albinei, dar strategie și politici clare, elaborate de minister nu-s. Am obosit să auzim despre prune. Mai spuneți-ne despre exportul de carne, ouă, câte fabrici s-au deschis, câte oportunități noi au fost create prin politicile Ministerului pentru agricultori. Nici una”.

În context, Mudreac a evidențiat rolul științei în dezvoltarea agriculturii, criticând practicile păguboase ale guvernării PAS de comasare și lichidare a instituțiilor științifice. „Am optimizat instituțiile științifice, Academia de Știință, Universitatea Agrară, și încercam să strângem roadă. Dar, politica de stat trebuie aprobată de minister în baza unor studii științifice, or fără sprijin științific, agricultura noastră nu are viitor,” a concluzionat deputatul.

Share