Parlamentarul European Jean-Luc Shaffhauser a emis o declarație privind încălcarea drepturilor lui Ilan Șor

Parlamentarul European Jean-Luc Shaffhauser a emis o declarație privind încălcarea drepturilor lui Ilan Șor

Deputatul Parlamentului European Jean-Luc Shaffhauser, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie, la 14 iunie curent, a luat cuvântul, făcând o declaraţie oficială, în cadrul căreia s-a arătat îngrijorat de situaţia cu privire la arestul primarului de Orhei Ilan Şor.

În declaraţia semnată şi difuzată de deputatul european, în special, este vorba despre faptul că: «În calitate de deputat al Parlamentului European confirm îngrijorarea sa profundă privind situaţia domnului Ilan Şor, primarul de Orhei  şi liderul partidului politic de opoziţie din Republica Moldova. Chem autorităţile moldoveneşti să se conducă în dosarul Dlui Şor de respectarea legislaţiei moldoveneşti, asigurînd un proces echitabil şi reieşind din prezumpţia nevinovăţiei».

Domnul Shaffhauser este încă un deputat al Parlamentului European care a atras atenţia sa asupra situaţiei legate de arestul şi persecuţiile în privinţa primarului de Orhei, liderul partidului politic Ilan Şor. Anterior, au luat cuvîntul, făcînd declaraţii publice privind problema dată Lorenzo Fontana, membru al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) ai Parlamentului European, care intră în grupul politic „Liga Nordului”, Elisabetta Gardini, vice-preşedintele al celui mai mare şi influent grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European, Alberto Cirio, membrul Comitetului European de Asociere UE – Republica Moldova.

Reacţia deputaţilor europeni este un rezultat al situaţiei în care se află primarul de Orhei şi conducătorul partidului politic moldovenesc Ilan Şor, care pe parcurs de un an se află în stare de arest şi drepturile căruia, în calitate de cetăţean, om politic şi persoană publică, precum şi ales al poporului, sunt lezate.

În mai 2017, reprezentanţii Partidului Şor s-au adresat către deputaţii Parlamentului European cu rugămintea de a atrage atenţia asupra situaţiei lui Ilan Şor. În luna iunie deputatul din partea Italiei, domnul Lorenzo Fontana print-o scrisoare oficială s-a adresat Parlamentului, Guvernului, şi Procuraturii Generale din Republica Moldova, exprimând îngrijorarea sa privind violarea drepturilor civile şi limitarea libertăţilor în Republica Moldova. Reprezentanţii lui Ilan Şor şi avocaţii săi au fost invitaţi la Parlamentul European pentru a discuta situaţia creată şi a căuta căi de soluţionare a problemei.

Amintim că, din 12 până la 14 iunie delegaţia Partidului Şor şi de avocaţi a lui Ilan Şor a efectuat vizită oficială la Strasburg, în cadrul căreia a avut o serie de întîlniri cu deputaţii europeni, politicii europeni, experţii, precum şi reprezentanţii de presă.

Doina Secrieru

Share