Deputatul Litvinenco – la Curtea Constituțională: „Pe termen mediu și lung legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară”

Deputatul Litvinenco – la Curtea Constituțională: „Pe termen mediu și lung legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco a sesizat, în această dimineață, Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea Legii nr.244/2020 pentru modificarea unor acte normative (proiectul nr.495 din 4 decembrie 2020), legea privind funcționarea Autorității Naționale de Integritate, adoptată în prima și a doua lectură la 16 decembrie 2020, transmite OFICIAL.

Potrivit deputatului Litvinenco, proiectul prevedea la început doar modificarea legii de funcționare a Autorității Naționale de Integritate (ANI), astfel încât, prin minimizarea semnificativă a termenelor de prescripție, să fie încetate mai toate dosarele pe averea nejustificată.

„Pe ultima sută de metri însă, au fost adăugate prevederi care modifică și Codul de procedură penală. Ideea modificării Codului de procedură penală este aceea că investigarea hoților pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită să poată fi instrumentată doar după ce există un act de constatare a averii nejustificate din partea ANI. Dar având în vedere că activitatea ANI a fost practic paralizată, nici dosare pe Îmbogățirea ilicită nu pot să mai existe. Ca efect pe termen scurt al modificărilor este că toți socialiștii care nu își pot justifica averea obținută prin 2015, 2016 și 2017 (exact perioada culioacelor) vor scăpa de dosare. Și vor rămâne cu averea obținută ilegal. De asemenea, toți cei cărora li s-au intentat cauze penale pe îmbogățire ilicită – Sternioală, Druță, Chitoroagă – tot vor scăpa de dosare. Pe termen mediu și lung legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară”, menționează Litvinenco.

De asemenea, deputatul afirmă că legea contestată este neconstituțională, întrucât nu respectă criteriile de claritate, contravine conceptului statului de drept, încalcă principiul de neretroactivitate și a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție și de Regulamentul Parlamentului. De asemenea, legea complică curățarea sistemului public de oameni corupți. Dimpotrivă, se poate spune că prin legea respectivă s-a făcut o amnistie mascată a celor care au furat această țară.

„Pe lângă declararea neconstituționalității, am solicitat suspendarea acțiunii legii. Acest lucru este imperios necesar dat fiind faptul că legea contestată vizează și legislația penală. Iar în penal funcționează principiul de aplicare imediată a legii mai blânde, astfel că intrarea în vigoare măcar și pentru o zi a unei legi care dezincriminează o infracțiune are ca efect absolvirea persoanei de răspundere penală. Și chiar declararea ulterioară a legii ca fiind neconstituțională nu poate schimba această realitate. Pentru a nu se întâmpla asta, legea trebuie suspendată, or este posibil ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial azi sau în zilele următoare. Că Dodon a şi promulgat-o fără întrebări”, mai scrie într-o postare pe o rețea de socializare Sergiu Litvinenco.

Cristina Parfeni

Share