Deputatul Codreanu despre riscurile și amenințările la care sunt supuși românii din Ucraina

Deputatul Codreanu despre riscurile și amenințările la care sunt supuși românii din Ucraina

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat în Camera Deputaților o amplă declarație politică privind noile riscuri și amenințări la care sunt supuși românii din Ucraina ca urmare a preconizatelor modificări și completări la legislația cu privire la cetățenie, informează Oficial.

În declarația sa politică, deputatul Constantin Codreanu a ținut să puncteze despre inițiativa legislativă a președintelui Petro Poroșenko care îi va afecta negativ pe românii din fostele județe ale României Hotin, Cernăuți, Ismail, Cetatea Albă, Storojineț și parțial Dorohoi (plasa Herța), anexate de Uniunea Sovietică și aflate acum în granițele statului vecin și succesor în parte al URSS. Proiectul președintelui Poroșenko prevede că persoanelor care dețin şi cetăţenia altui stat şi vor participă la alegerile din statul respectiv li se va retrage cetățenia ucraineană. De asemenea, cetățenia ucraineană ar urma să le fie retrasă, ca sancțiune, tuturor cetățenilor ucraineni care se vor legitima cu pașapoartele altor state la intrarea sau la ieşirea din Ucraina. Pretextul introducerii acestui proiect de lege îl constituie dorința de a-i lipsi de cetățenia ucraineană pe cetățenii din peninsula ocupată Crimeea dacă aceștia au adoptat cetățenia rusă. Reglementarea propusă de președintele Poroșenko nu face distincție între această categorie de persoane și alte categorii de deținători ai dublei cetățenii. Proiectul îi vizează în egală măsură pe etnicii români din fostele județe ale României Hotin, Cernăuți, Ismail, Cetatea Albă, Storojineț și parțial Dorohoi (plasa Herța), care și-au redobândit sau își vor redobândi cetățenia română, precum şi pe etnicii maghiari din Transcarpația care și-au restabilit cetățenia maghiară”, a precizat acesta.

În acest fel, Codreanu s-a referit la politica Kievului în acest sens.

„Astfel, politica ipocrită a Kievului de a le interzice prin lege locutorilor Ucrainei, inclusiv etnicilor români, dubla cetățenie și de a acorda în același timp peste 200 000 de cetățenii ucrainene etnicilor ucraineni din Republica Moldova atestă faptul că trebuie să acționăm în consens cu practicile ucrainene și să nu avem nicio rezervă în a le acorda românilor din Ucraina cetățenia română la care aceștia nu au renunțat niciodată. Interzicând dubla cetățenie, Ucraina o practică din plin și la scară largă. Din perspectivă europeană și mai ales din perspectiva jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului, practicile pot ține loc de lege în sensul că nu trebuie admise diferențe de tratament. Dacă cineva este favorizat peste lege, trebuie favorizați toți. Ceea ce le recunoaște Ucraina etnicilor ucraineni din Republica Moldova, trebuie să le recunoască și etnicilor români din Ucraina – dreptul la cetățenia statului înrudit. Toate aceste măsuri de geopolitică culturală internă ale autorităților de la Kiev provoacă îngrijorare legitimă, generează tensiuni între minoritățile etnice neslave și majoritatea slavă din Ucraina, dar și tensiuni între Ucraina și statele europene vecine, dintre care România este statul care are în Ucraina cea mai numeroasă minoritate înrudită, distribuită în principal în regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatică”, a declarat acesta.

Prin urmare, deputatul a făcut un apel către Președinția, Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. „În această situație, având în vedere riscurile și amenințările la care sunt supuși românii cu dublă cetățenie din fostele județe ale României Hotin, Cernăuți, Ismail, Cetatea Albă, Storojineț și parțial Dorohoi (plasa Herța), anexate de Uniunea Sovietică și aflate acum în granițele statului vecin și succesor în parte al URSS, fac apel către Președinția și Guvernul României, în special către Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, să uzeze cu celeritate de toate prerogativele lor legale pentru a nu admite și pentru a preîntâmpina orice discriminare a acestor concetățeni ai noștri din Ucraina”, a conchis acesta.

Mihaela Rotari

Share