Deputații Violeta Ivanov și Nae-Simion Pleșca efectuează o vizită de lucru la Tirana

Deputații Violeta Ivanov și Nae-Simion Pleșca efectuează o vizită de lucru la Tirana

Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la cea de-a 49-a Reuniune a Comisiei pentru afaceri economice, comerciale, tehnologice și de mediu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN). Reuniunea are loc la Tirana, Albania în perioada 17-20 octombrie curent. Din componența delegației fac parte deputații Violeta Ivanov și Nae-Simion Pleșca, potrivit unui comunicat de presă.

În cadrul Reuniunii sunt supuse dezbaterilor raportul și recomandările Comisiei despre dezvoltarea sistemului național de inovare în domeniile economic și științific în statele membre OCEMN.

Participanții au fost salutați, în debutul Reuniunii, de către Vicepreședinta Parlamentului Albaniei, Vasilika Hysi, Secretarul General al APCEMN, Asaf Hajiyev, precum și de către Președintele Comisiei pentru afaceri economice, comerciale, tehnologice și de mediu a APCEMN, Krasimir Velchev.

În alocuțiunea sa privind tematica generală a Reuniunii, Șefa delegației Parlamentului la APCEMN, Violeta Ivanov a menționat că, actualmente, Republica Moldova se află la etapa fundamentării şi trasării teoretice şi practice a problemelor majore privind dezvoltarea inovatoare. De asemenea, Violeta Ivanov a subliniat că sunt în proces de implementare o serie de documente de politici publice pe termen mediu și lung, obiectivele cărora țintesc reformarea guvernării sistemului național de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică şi inovare, în vederea adoptării unui model mai deschis, incluziv şi transparent.

În context, Șefa delegației Parlamentului la APCEMN a subliniat că la 21 septembrie 2017, Parlamentul Republicii Moldova a votat Legea nr. 190 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul cu privire la știință şi inovare al Republicii Moldova), care are drept scop racordarea sistemului de administrare ale domeniilor cercetare-dezvoltare, inovare și transfer tehnologic la rigorile Spațiului European de Cercetare, precum și îmbunătățirea performanței științifice a țării.

Mihaela Rotari

Share