Deputații PSRM, PDM, Ion Chicu și Igor Dodon au avut o ședință comună!

Deputații PSRM, PDM, Ion Chicu și Igor Dodon au avut o ședință comună!

Deputații Partidului Democrat din Moldova (PDM) și Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) s-au întâlnit, astăzi, în cadrul Consiliului coaliției de guvernare, cu participarea Premierului și a Președintelui țării, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, reprezentanții celor 2 formațiuni au discutat despre situația din țară în contextul crizei pandemice, dar și despre situația din agricultură.

„Părțile au vorbit despre un program de susținere a fermierilor, soluțiile de moment pentru problemele acestora, dar și pentru următoarea perioadă. Deputații au discutat și despre decizia guvernului privind alocarea a 200 mln de lei pentru fermierii care au avut de suferit în urma secetei din acest an. Astfel, peste 200 mii ha vor fi despăgubite, cu peste 1000 lei/ha. Banii vor ajunge la fermieri chiar în luna august. Ulterior, Guvernul va lansa discuțiile privind evaluarea pierderilor și pentru grupa a doua de cereale – porumbul și floarea soarelui. Astfel, ar putea fi alocate compensații și pentru producătorii acestor tipuri de cereale”, se menționează în același comunicat al formațiunilor.

În același timp, coaliția de guvernare susține că s-a convenit că autoritățile vor continua comunicarea cu fermierii, atât pe platforma guvernamentală, cât și pe cea parlamentară, în vederea identificării și altor soluții. „Unele dintre acestea ar fi facilitarea accesului fermierilor la obținerea subvențiilor din Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Mediul Rural, în condițiile de criză actuală, purtarea discuțiilor cu sectorul bancar și nebancar în vederea creării anumitor facilități la achitarea plăților aferente creditelor, inițierea unui dialog cu partenerii de dezvoltare privind suportul pentru agricultură etc.”.

Prin urmare, parlamentarii susțin că au discutat și despre situația din țară în contextul COVID-19 și dinamica creșterii numărului de cazuri. „Autoritățile urmează să aibă discuții suplimentare cu cei care gestionează piscine, pentru a urmări respectarea normelor sanitare și a examina eventuala redeschidere a acestora. Totodată, s-a vorbit despre începutul noului an școlar, despre condițiile în care va avea loc procesul de studii astfel încât atât elevii, cât și profesorii să fie în siguranță. Guvernul va aloca 50 mln lei pentru materiale de protecție în fiecare instituție de învățământ”, mai comunică coaliția.

Mihaela Conovali

Share