Deputații fracțiunii Partidului „Șor” au boicotat pentru a 7-a oară ședința Parlamentului. Ce sancțiuni au conform Regulamentului

Deputații fracțiunii Partidului „Șor” au boicotat pentru a 7-a oară ședința Parlamentului. Ce sancțiuni au conform Regulamentului

Deputații fracțiunii Partidului Politic „ȘOR” au boicotat, pentru a șaptea oară consecutiv, participarea la ședința plenară a Parlamentului, de la începutul sesiunii de toamnă. Promo-LEX atrage atenția că, potrivit Regulamentului Parlamentului, absența deputatului se consideră fără motiv întemeiat, dacă este din alte motive decât aflarea deputatului în concediu medical, în concediu din motive personale, neparticiparea la ședința plenară în semn de protest la o chestiune din ordinea de zi, anunțată în ședință.

Respectiv,  absența fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la 3 ședințe ale Parlamentului se sancționează cu pierderea a 50% din salariu și din alte îndemnizații pentru luna următoare. Absența fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la 4 și mai multe ședințe ale Parlamentului se sancționează cu pierderea a 75% din salariu și din alte îndemnizații pentru luna următoare.

La începutul ședinței din 27 octombrie 2022 și-au înregistrat prezența 85 de deputați, iar la procedura de vot au luat parte prin exprimarea opțiunilor Pentru, Contra și Nu a votat între 70 și 81 de deputați. Neparticiparea la vot a tuturor deputaților prezenți la ședință este o tendință constantă în activitatea plenului.

În ordinea de zi bisăptămânală au fost incluse 10 proiecte, iar șase dintre acestea au fost votate. În cazul a cinci proiecte, majoritatea parlamentară și opoziția au votat, în mare parte, în spirit de consens. Ele se refereau la importul unui mijloc de transport, ratificarea unui acord de grant, modificarea unor acte normative din domeniul infrastructurii și dezvoltării regionale, în domeniul asistenței judiciare și în domeniul agriculturii și industriei alimentare.

Tot în cazul a cinci proiecte votate (83%) a fost afectată transparența decizională. Astfel, nu a fost publicat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI), care a fost introdus în procedură legislativă și votat, în două lecturi, în aceeași zi. Rapoartele comisiilor sesizate în fond nu au fost publicate în cazul a trei proiecte, iar alte acte aferente nu au fost publicate pentru patru proiecte votate. Nu a fost respectat nici termenul prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul unui proiect de lege.

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și BEI, înaintat de Președinta țării, a fost examinat și votat în cel mai scurt termen – 0 zile calendaristice. Totodată, proiectul pentru modificarea Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară, înregistrat de un grup de deputați din fracțiunea PAS a fost examinat și votat, în două lecturi, în cel mai lung termen – 196 de zile calendaristice.

Cea mai lungă dezbatere a durat 25 minute și a fost asupra proiectului de modificare a Legii privind aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului. Cele mai scurte dezbateri au durat între 2 – 3 minute și au fost la examinarea proiectelor de lege cu nr. 136, nr. 334 și nr. 354. În total, ședința plenară a durat circa 1 oră și 45 de minute.

Amintim că, în perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului Republicii Moldova este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului Promo-LEX ”Democrație, Transparență și Responsabilitate”. Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.

Share