
Deputați și funcționari din cadrul Parlamentului – în vizită de studiu la Parlamentul elen
O delegație a Parlamentului Republicii Moldova s-a aflat, zilele trecute, într-o vizită de studiu la Parlamentul elen. Din delegație au făcut parte deputatele Alina Dandara și Larisa Novac, Secretara generală adjunctă, Tamara Gheorghița, și un grup de funcționari publici. Vizita de studiu s-a desfășurat în cadrul Programului Twinning al Uniunii Europene „Consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova și a rolului său în procesul de aderare la Uniunea Europeană”.
Agenda vizitei de studiu a inclus discuții cu președintele Grupului de prietenie Grecia-Moldova, Vasileios Giogiakas, Secretarul general al Parlamentului elen, Vasileios Bagiokos, Secretara generală pentru Afaceri Juridice și Parlamentare din cadrul Guvernului elen, Christina Tsakona.
Vizita de studiu a fost un bun prilej ca reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova și cei ai Republicii Elene să realizeze un schimb de opinii și de bune practici despre funcționarea structurilor legislative. La fel, au fost formulate propuneri pentru consolidarea cooperării secretariatelor parlamentelor. Delegația moldovenească a mai vizitat Biblioteca Parlamentului elen și Biblioteca orășenească.
La discuții au mai participat dr. Miltiadis Makrygiannis, consilier rezident Twinning pentru proiectul din Republica Moldova, și Eleftherios Papadopoulos, coordonatorul Serviciului de Implementare a Programelor Europene al Parlamentului elen, care implementează programul Twinning.
Proiectul Twinning „Consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova și a rolului său în procesul de aderare la UE” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un consorțiu de parteneri, sub conducerea Serviciului de Implementare a Programelor Europene (EPIS) al Parlamentului Greciei. Celelalte instituții implementatoare includ Parlamentul României (Camera Deputaților și Senatul), Parlamentul Italiei (Camera Deputaților), Adunarea Națională a Ungariei și Parlamentul Austriei. Perioada de implementare a proiectului este 3 februarie 2025 – 2 februarie 2027 (24 de luni). Acesta are drept obiectiv principal promovarea cooperării instituționale între parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene și parlamentele țărilor partenere, în vederea susținerii alinierii la acquis-ul comunitar și a îmbunătățirii mecanismelor de monitorizare a aplicării acestuia.