Deputat: UE va deveni şi mai dură, iar orice suport acordat RM va fi strict condiţionat

Deputat: UE va deveni şi mai dură, iar orice suport acordat RM va fi strict condiţionat

„Decizia Parlamentului European de a acorda suportul de 100 mil. euro Republicii Moldova doar cu anumite condiţii a dovedit ceea ce până mai ieri putea fi doar bănuit: UE are o nouă abordare în raport cu ţara noastră”. Despre aceasta începe noua postare a deputatului liberal Iurie Dîrda pe blogul său.

Politicianului subliniază că, „în premieră, această abordare a ieşit în evidenţă în 2015, când s-a aflat despre furtul miliardului din sistemul bancar. Tot atunci, contrar voinţei exprimate de alegători în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, nu s-a purces la constituirea unei coaliţii de guvernare pro-europene clare, ci s-a procedat şmechereşte două partide (PLDM şi PD) alegând să constituie o coaliţie de guvernare minoritară, susţinută din umbră de comunişti. Cu ce s-a ocupat această coaliţie, inclusiv ce a făcut în legătură cu acelaşi furt al miliardului, cred că cu toţii ţinem minte”.

„Încercând să dreagă busuiocul, liberal-democraţii şi democraţii au acceptat, în a doua jumătate a anului 2015, o coaliţie cu liberalii. Dar reglările de conturi între cele două formaţiuni şi schemele în care erau implicate ele, au zădărnicit eficienţa coaliţiei, ceea ce iarăşi nu putea să scape de ochii oficialilor europeni.

Mai mult ca atât, democraţii nu au apreciat jertfa la care a mers PL în ianuarie 2016, când, în numele obiectivului naţional de integrare europeană, a acceptat să facă în continuare parte din coaliţia majoritară, chiar dacă aceasta lovea serios în rating-ul formaţiunii. Pe la spatele liberalilor, au continuat schemele şi jocurile care au compromis totalmente Moldova în ochii partenerilor europeni. Iar atunci când PL a încercat să se opună modificării sistemului electoral, dar şi altor derapaje antidemocratice, întreaga maşinărie represivă de stat a fost întoarsă împotriva partidului. Astfel, a fost înlăturată şi ultima urmă de guvernare democratică în Moldova, Uniunea Europeană primind şi dovada finală că Moldova e un stat ce lunecă serios spre dictatură”, mai menționează el.

Iurie Dîrda a spus că, „în această situaţie, era şi de aşteptat că UE nu va mai tolera situaţia din Republica Moldova, comportamentul abuziv al guvernării şi că-şi va schimba radical atitudinea. Iar faptul că Moldova a devenit primul stat căruia UE îi impune condiţii dure pentru acordarea suportului financiar e o dovadă directă a schimbării de atitudine menţionate mai sus. UE înţelege că aşa lucrurile nu mai pot continua şi că nu mai poate susţine guvernarea de la Chişinău numai pentru că aceasta se declară pro-europeană. Ataşamentul faţă de valorile europene, faţă de integrarea europeană trebuie dovedit prin fapte, nu prin declaraţii. De aceea, ne putem aştepta că în continuare poziţia UE va deveni şi mai dură, iar orice suport acordat RM va fi strict condiţionat. Căci, UE nu poate susţine un stat în care democraţia a devenit doar un cuvânt frumos şi mai mult nimic”.

„În aceste condiţii, face oare să ne mire că UE condiţionează suportul său pentru Moldova? Desigur, nu! Posibil, aceasta e unica garanţie că măcar o umbră de democraţie se va păstra în Republica Moldova. Şi noi trebuie să acceptăm aceste condiţii, să le tratăm ca atare, chiar dacă ele pot părea ruşinoase pentru un stat care oficial declară că se integrează în UE”, a conchis parlamentarul.

Doina Secrieru

Share