Deputat: Trebuie să analizăm și să întreprindem măsuri de prevenire a unor posibile evoluții în toate domeniile

Deputat: Trebuie să analizăm și să întreprindem măsuri de prevenire a unor posibile evoluții în toate domeniile

Deputatul independent, Alexandru Oleinic susține că a înaintat, încă în luna ianuarie curent, o inițiativă legislativă privind modificarea metodologiei de formare a prețurilor la produsele petroliere, bazată pe experiența altor state –„ZERO reacție din partea autorităților!”.

Într-o postare pe blogul său, Alexandru Oleinic a scris că poziția Guvernului până la moment nu a fost prezentată.

„În context, Executivul a anunțat crearea unui grup de lucru, care să vină cu propuneri la capitolul respectiv! A trecut o perioadă bună de timp și  – ZERO propuneri, soluții, etc… În toată această perioadă prețurile la bursele internaționale continuă să scadă…  La noi – companiile petroliere, folosind situația de criză și ”tărăgănarea în adoptarea unor decizii”, continuă să obțină venituri nejustificate de până la 10 milioane lei zilnic! Dar câte surse se economiseau sau se direcționau pentru alte acțiuni în lupta cu COVID-19, dacă prețurile la produsele petroliere erau ajustate, reieșind din cotațiile de la bursele internaționale, în interesul țării și cetățenilor, nu a unor companii/agenți economici… Și încă un exemplu privind ”capacitatea” noastră de a analiza și aproba decizii de prevenire a unor fenomene. Recent Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a anunțat o licitație publică privind procurarea, în regim de urgență, a echipamentului de protecție pentru personalul medical (măști și perechi de mănuși, aparate de respirat, combinezoane și ecrane de protecție), în legătură cu declanșarea epidemiei Covid-19… În situația dată nu înțeleg (in)acțiunile Guvernului, instituțiilor de stat, când în perioada 1 decembrie 2019 – 1 martie 2020 din Republica Moldova a fost permis pentru 9 agenți economici de a EXPORTA 6584 tone de măști în valoare de peste 4283.378 lei. Apropo, tot în perioada de referință, 33 agenți economici (!) au importat 3566 tone de măști în valoare de peste 900.959 lei. Trei agenți economici au importat, dar și exportat… poate ce au importat (!), deoarece prețul la import era de 252,65 lei/kg, iar la export – 650.57 lei/kg!!!”, a scris deputatul.

Potrivit lui, în lupta cu pandemia coronavirusului este necesară o mobilizare totală. „Dar, concomitent, trebuie să analizăm și să întreprindem măsuri de prevenire a unor posibile evoluții în toate domeniile. Trebuie să fim cu un pas înainte! De anticipat este foarte dificil, dar mult mai greu este să acționezi post-factum…”, a mai scris Oleinic.

Andriana Cheptine

Share