Deputat: „Transportul internațional de colete şi pasageri – interesant business de monopolizat după ce ai alungat un milion de oameni din țară, nu?”

Deputat: „Transportul internațional de colete şi pasageri – interesant business de monopolizat după ce ai alungat un milion de oameni din țară, nu?”

Deputatul din partea Blocului ACUM, Dumitru Alaiba, susține că, în această noapte, mai mulți transportatori ar fi blocat punctul de intrare în Republica Moldova, în semn de protest, informează OFICIAL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Dumitru Alaiba a scris că, oamenilor nu li se creează condiții să muncească.

„Protest la Vama Leuşeni. La 3 dimineața, în frig, transportatorii au blocat punctul de intrare în țară. Oamenilor nu li se creează condiții să muncească. Ei vor să muncească legal. Nici licență nu li se eliberează, nici nu sunt lăsați în pace să lucreze, aşa cum lucrau până acum. Măcar să-şi hrănească familia. Asta îmi sugerează că, după ce a pus mâna pe gările auto, cineva mai ocheşte un business să-l monopolizeze. Transportul internațional de colete şi pasageri – interesant business de monopolizat după ce ai alungat un milion de oameni din țară, nu? ANTA pur şi simplu le-a scos numerele şoferilor, plus amendă 10 mii de lei. Şi au fugit. Nici nu au stat să se ostenească să vorbească cu protestatarii. Dacă ai dreptate, de ce fugi de întrebări? Poate de aceea că ți-e ruşine? Că ştii că faci un lucru rău câtorva sute de familii?”, a scris el.

Alaiba a spus că, împreună cu familia, copilul fiind de 14 luni, venea de la Bucureşti.

„Am stat în trei cuminți în ambuteiaj vreo oră şi le-am respectat protestatarilor dreptul de a fi auziți. Mă solidarizez cu şoferii aduşi în pragul disperării, care riscă să-şi piardă munca. Şi îi compătimesc. Să stai săptămâni la rând departe de familie, la volan, să dormi cum nimereşti, să mănânci ce îți cade nu e un lucru uşor. Ei protestează nu din plăcere, ci pentru că sunt nevoiți. Ce poate urma pentru unii din ei, dacă nu emigrare cu un gust amar de această țară? Încă 30, 50, 100 de oameni apți de muncă plecați peste hotare. „Mulțumim” celor de sus. Tot nu le ajunge şi nu le ajunge. După ce au epuizat căile „paşnice” de a-şi face dreptate, au fost împinşi spre acțiune directă. Blocarea străzilor este o acțiune directă, non-violentă. Permiteau trecerea gradual, deci nici măcar nu au blocat traficul. Mai degrabă doar l-au încetinit pentru a transmite un mesaj „guvernării”. Disconfortul celorlalți călători este de înțeles, însă trebuie să fim solidari. Trebuie, în sfârşit, să sărim unii în apărarea altora. Mâine acest stat îți va lua ție bucata de pâine (pentru că hoții au nevoie anume de ea) şi probabil îți vei căuta dreptate tot în stradă, pentru că nimeni nu te va asculta prin birouri. Deci, compasiune şi solidarizare. Dacă Adrian, 14 luni, poate răbda puțin cât lumea protestează, atunci putem răbda toți. #ProtestPermanent”, a scris Alaiba.

Doina Secrieru

Share