Deputat: Nu trebuie impusă vaccinarea, pentru că în așa mod cetățenii și mai mult nu vor avea încredere

Deputat: Nu trebuie impusă vaccinarea, pentru că în așa mod cetățenii și mai mult nu vor avea încredere

Deputați din cadrul a trei fracțiuni parlamentare sunt de părere că vaccinarea trebuie să fie benevolă, dar autoritățile trebuie să informeze cetățenii despre beneficiul vaccinurilor, transmite OFICIAL.

În cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, deputatul platformei parlamentare „Pentru Moldova”, Ruxanda Glavan, a spus că statul trebuie să folosească toate resursele pentru a informa cetățenii despre folosul vaccinului.

„Reieșind din faptul că există multe neîncredere în rândul populației, confuzie și diverse compromaturi pe subiectul vaccinării, cred că nu trebuie impusă vaccinarea pentru că în așa mod cetățenii și mai mult nu vor avea încredere în beneficiul acestora. Nu trebuie să forțăm cetățenii, trebuie să-i informăm”, a spus Ruxanda Glavan.

Deputatul fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Vladimir Odnostalco, a spus că atunci când se vorbește de vaccinare, trebuie să vorbim despre responsabilitate.

„Întrebarea nu constă în vaccinare, dar în dezinformare. Ministerul, pe parcursul pandemiei, a încercat să informeze cetățenii și să lupte cu falsurile, dar nu trebuie să punem pe umerii MSMPS toată această luptă cu fake news-urile. Noi vedem că avem mulți experți care se dau cu părerea despre pandemie, vaccin, chiar și unii deputați pledează împotriva vaccinului. Oamenii vor crede un deputat. Părerea mea este că vaccinarea trebuie să fie benevolă, dar fiecare cetățean trebuie să înțeleagă că responsabilitatea îi revine doar lui”, a spus Vladimir Odnostalco.

Deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc, a spus că trebuie să existe o politică de stat de informare.

„Fiecare cetățean are dreptul la vaccin. Nu putem să obligăm o persoană sau alta să se vaccineze. Problema nu este în teoriile conspiraționiste, dar în faptul că nu a existat până acum o politică de stat de informare despre cât de importante sunt vaccinurile. Despre aceasta trebuia să se discute mult mai înainte. Este corect să convingi cetățenii cât de importante sunt vaccinurile, nu să-i obligi să le facă”, a spus Liviu Vovc.

Cristina Parfeni

Share