Deputat: Liderii de la Tiraspol consideră că guvernul de la Chișinău e suficient de maleabil intereselor sale

Deputat: Liderii de la Tiraspol consideră că guvernul de la Chișinău e suficient de maleabil intereselor sale

„Tiraspolul amenință că va bloca din 24 ianuarie circulația tuturor automobilelor înmatriculate în RM ca măsură de retorsiune… Revenirea retoricii agresive la Tiraspol are niște rațiuni” – susține deputatul fracțiunii ACUM Platforma DA, Igor Munteanu, informează OFICIAL.

„Liderii de la Tiraspol consideră că actualul guvern de la Chișinău e suficient de maleabil intereselor sale, astfel încât această evaluare îi face siguri că pot obține aproape orice prin șantaj. În acest fel, ”politica concesiilor și pașii mici” se întoarce ca un bumerang contra intereselor RM, creând certe amenințări de securitate națională și pentru cetățenii RM. Promisiunea telefonică a Președintelui I.Dodon de a anula o lege a RM de dragul satisfacerii unor pretenții separatiste nu e doar o acțiune neconstituțională, dar și o probă de imoralitate față de obiectivul cheie de a reintegra raioanele de peste Nistru în câmpul constituțional, economic, social și de securitate al RM”, susține deputatul.

În același timp, Munteanu susține că, autoritățile RM au obligația – „de a respinge acreditarea unor elemente de statalitate în beneficiul regimului separatist, citind cu atenția Hotărârea Curții Constituționale (N.14/02.05.2017), care califică regiunea transnistreană drept ”teritoriu ocupat”. Situația legată de numerele de înmatriculare ilustrează ca o hârtie de turnesol cum lucrează lobiștii transnistreni (exetrni și interni) în raport cu autoritățile RM: ”ei crează iluzia rezolvării unei probleme cu mijloace minore, după care crează o problemă și mai mare, care umbrește pe prima, controlând agenda””.

În aceste condiții, Munteanu declară că, e timpul ca RM să se înzestreze cu o politică de stat credibilă cu privire la prioritățile statului în procesul de reintegrare teritorială și de reglementare a conflictului transnistrean. „E timpul să fie revăzute obiectivele politicii RM de facilitare a accesului businessului transnistrean la piața UE, obișnuind agenții economici privați cu obligația achitării taxelor în bugetul RM pentru o parte din activitățile înregistrate prin vămile RM. E timpul să oprim practica imorală de a susține regimul secesionist prin contracte de achiziționare a energiei electrice de la CT ”Kuciurgan”, semnate în condiții dubioase, negociate în interesul unor oligarhi de pe ambele maluri ale Nistrului. E timpul ca autoritățile RM să nu mai admită scutirea de accize a unor bunuri cu dublă destinație pentru Tiraspol, elimiând preferințele și gratuitățile de care se bucură compania ”Sheriff”, principalul beneficiar al separatismului transnistrean”, scrie Munteanu pe facebook.

Totodată, deputatul adaugă: „E timpul să reluăm acțiunile externe de solicitare a retragerii complete a efectivelor militare rusești din RM, împreună cu munițile, tehnica de luptă și rețelele lor adiacente. E timpul limitării acțiunilor și circulației unor personaje odioase din Transnisria, care-au comis abuzuri sancționate de codul penal al RM, dar și de convenții internaționale cunoscute. Există multă expertiză de calitate înaltă pe acest domeniu de securitate națională, care trebuie ascultată, cunoscută, aplicată”, a conchis Munteanu.

Doina Munteanu

Share