Deputat: Ideea năstrușnică de a privatiza ”Metalferos” are o singură explicație

Deputat: Ideea năstrușnică de a privatiza ”Metalferos” are o singură explicație

„Ideea năstrușnică de a privatiza ”Metalferos” are o singură explicație – cineva vrea să elimine o potențială anchetă serioasă a Procuraturii asupra crimelor economice și fraudelor din comerțul cu metale (feroase/neferoase)”, susține deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, informează OFICIAL.

„Până la de-monopolizare, companiile căpușă activau în umbra Metalferos ridicau profituri curate de cca 25 mln $ anual. Companiile private procurau metal cu 150 $/tonă, dar nu puteau vinde metalul fără Metalferos, care cumpăra acest metal colectat de alții și-l revindea cu cel puțin 280 $/tonă. Profiturile erau ascunse de public, în timp ce concurenții vocali erau anihilați metodic cu ajutorul procuraturii și documentelor de achiziție. Prețul mediu de export la metal era de 310$/tonă. Piața metalelor a fost protejată de orice fel de verificări și audituri prevăzute de lege în cazul unei companii de stat. Nici un audit nu s-a făcut pe activitățile Metalferos din partea Curții de Conturi sau de către Consiliul Concurenței. În 2014, operatorii de piață s-au adresat de 2 ori în Consiliul Concurenței, fără nici o reacție. Nici un audit nu s-a efectuat în compania Metalferos, ”din motive obiectitve””,  scrie Munteanu.

În acest fel, deputatul comunică: „După ”demonopolizare”, prețul de achiziție pt companiile colectoare a crescut de la 175$/tonă la 190$/tonă, însă nu fiecare poate exporta. Accetul se mută de la companiile căpușă pe malul drept al Nistrului spre companiile căpușă pe malul stâng al Nistrului, urmărind să fie limitat accesul la combinatul MMZ din Râbnița, competitori neafiliați ”sistemului” fiind discriminațiprin preț și acces la piață, fiind posibil de așteptat și întorducerea unei licențe din partea autorităților neconstituționale separatiste”.

În concluzie, Munteanu susține: „Ideea de privatizare este indusă pe agenda politică pt a ascunde vechiul sistem infracțional de business printr-o privatizare ”aranjată”, după modelul Companiei Air-Moldova, dar accelerată subit de incertitudinile anului electoral 2020. Procuratura are obligația de a verifica schemele ilicite ale companiei Metalferos, dar și complicitatea companiei cu grupuri criminale din dreapta și din stânga Nistrului. Finanțarea ilegală a partidelor politice și spălarea banilor prin compania metalferos reprezintă după BEM, a 2 cea mai mare escrocherie din ultimii 10 ani, alimentată cu resurse furnizate de companiile căpușă ale Metalferos”, a conchis deputatul.

Mihaela Rotari

Share