Deputat: Expulzarea celor trei diplomați ruși este un pas greșit și periculos

Deputat: Expulzarea celor trei diplomați ruși este un pas greșit și periculos

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a solicitat astăzi, în debutul ședinței Parlamentului, audierea ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în legătură cu expulzarea celor trei diplomați ruși din Republica Moldova, informează Oficial.

Deputatul PSRM, Vladimir Țurcan: „Recent, guvernarea a făcut încă un pas spre distrugerea relațiilor cu partenerul nostru strategic FR. Acest pas este îndreptat nu doar în imaginea RM, dar afectează și interesele vitale ale statului și poporului RM. Este vorba despre expulzarea celor 3 diplomați ruși. Trebuie să auzim clar de ce guvernarea merge pe calea distrugerii relațiilor cu FR și prin acest pas, totodată, a demonstrat că nu are aceea ce se numește demnitate a unui stat suveran și independent”.

Deputatul PCRM, Vladimir Voronin: „Noi intrăm în jocuri geopolitice din care RM va ieși cu altă imagine, alte rezultate. E un pas greșit și periculos. Dacă ne conducem de emoții, dar nu de  și raționamente pentru țară, suntem meniți să servim patriei, atunci se întâmplă aceste prostii. Mai mult decât prostii – nu pot să apreciez nicidecum. Susțin inițiativa, dar clar că avem majoritate confortabilă, care nu va vota, dar măcar să audă toată lumea despre acest lucru”.

Deputatul PL, Mihai Ghimpu: „FR are o Ambasadă  la noi aproape mai mare decât republica și e clar interesul ei în această zonă și cu ce se ocupă. Consider că, Guvernul RM a luat o decizie corectă de solidaritate cu acele state care sunt împotriva politicii Federației Ruse, care consideră că viața unui om e egală cu o sticlă de vodcă. Numai poate tolera lumea politica FR. Pledăm pentru libertate și pace, Rusia nu vrea să recunoască libertatea și pacea cetățenilor și a popoarelor”.

Deputatul PLDM, Tudor Deliu: „Nu vom susține această inițiativă din mai multe considerente. Credem că sunt prea puțini 3, de fapt se puteau găsi mai mulți diplomați ruși care ar fi putut fi expulzați. Nu negăm că Republica Moldova trebuie să aibă relații cu Federația Rusă, însă trebuie să fie o relații reciproce. Ne-am săturat să fim priviți ca fratele mai mic, să fie intimidați cetățenii RM, inclusiv demnitarii care pleacă în vizite prin FR. Ne-am săturat să vedem cum strivesc cu buldozerele producția noastră”.

Deputatul grupului PPE, Eugen Carpov: „În cazul când RM se solidarizează cu partenerii europeni, împotriva unor acțiuni abuzive ale FR, nu are nevoie de argumente. Noi argumente avem pe plan național, FR este un stat care menține armata legal pe teritoriul RM. FR de facto controlează o parte a teritoriului nostru”.

În final, inițiativa nu a avut susținerea necesară, conform voturilor.

Mihaela Rotari

Share