Deputat european: „Niciodată situația din RM nu a fost atât de gravă. UE vede acest lucru”

Deputat european: „Niciodată situația din RM nu a fost atât de gravă. UE vede acest lucru”

Subiectul invalidării alegerilor locale de la Chișinău și criza politică din R. Moldova sunt supuse dezbaterilor din cadrul ședinței Parlamentului European de astăzi, transmite Oficial.

În cadrul ședinței, europarlamentarii au criticat decizia judecătorilor din Chișinău de a invalida alegerile locale și menționează că acest lucru se întâmplă din cauza influenței oligarhilor și din motiv politic.

Unii dintre parlamentari nu sunt de acord cu decizia de sistare a asistenței macrofinanciare, menționând că acest lucru va duce la scăderea încrederii în forțele europene și sporirea încrederii în Federația Rusă.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a menționat că va fi adoptată o decizie unde va fi indicat că nu se acordă asistența macrofinanciară de 100 mln. euro, până nu vor fi îndeplinite toate condițiile.

„Prin decizia de anulare a alegerilor locale se distruge tot fundamentul relației dintre RM și UE. Vreau ca RM să vină în UE alături de România și celelalte state, dar guvernarea împiedică acest lucru. Va fi adoptată astăzi o decizie unde va fi prompt indicat că nu putem acorda asistența macrofinanciară de 100 mln. de euro. Asta înseamnă 0% credință în autoritățile de la Chișinău. Autoritățile de la Chișinău anume sunt o piedică pentru a ajuta Moldova. Rezoluția este una extrem de critică. Niciodată situația din RM nu a fost atât de gravă. UE vede acest lucru. Oamenilor le spunem clar – vă vedem alături, suntem alături, nu vă fie frică, nu sunteți singuri. Banii vor fi când vor fi îndeplinite toate condiționalitățile”, a spus Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul Andi Cristea în discursul său a menționat că nu este de acord ca sprijinul bugetar să fie sistat, doar asistența macrofinanciară.

Pe parcursul ședinței, europarlamentarii au punctat că RM trebuie să rămână pe drumul european și să înceapă a lucra la reforma justiției.

Înaltul Comisar European Federica Mogherini spune că invalidarea alegerilor locale a fost netransparentă și se așteaptă ca autoritățile din RM să găsească o soluție la această situație, în conformitate cu angajamentele UE.

„Noi când mergem să discutăm cu interlocutorii noștri, vorbim despre reforme. UE cere ca aceste reforme să fie implementate, la fel și cetățenii. Chișinăuienii și-au exprimat nemulțumirea prin protestele pașnice. Cooperarea cu UE nu este împotriva cuiva, dar pentru cetățeni. De aceea, am decis sistarea asistenței macrofinanciare. Moldova avea 2 angajamente – implementarea măsurilor de politici din Memorandumul de înțelegere și credem că acest lucru s-a întâmplat, și, de asemenea, respectarea precondițiilor politice. După invalidarea alegerilor precondițiile nu sunt îndeplinite, în acest context s-a luat decizia de a sista asistența”, a spus Federica Mogherini.

Parlamentul European urmează să voteze mai târziu decizia de a anula asistența macrofinanciară pentru R. Moldova.

Cristina Parfeni

Share